Incearca sucul sanatos de sfecla


Sucul de sfecla este unul dintre cele mai bogate alimentele in antioxidanti si nitrati naturali. Cunoscuta de ani de zile ca „protectoarea” ficatului, noile studii arata ca sfecla rosie este intr-adevar una dintre cele mai sanatoase legume la care putem avea acces cu totii. Sfecla rosie nu este un aliment scump si se poate obtine de la orice supermarket si prepara cu usurinta acasa.

Acest “super-aliment” reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan si potasiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. Motivul pentru care sfecla rosie influenteaza direct sanatatea sistemului cardiac este acela ca leguma are o concentratie crescuta de nitrati alimentari, iar acestia regleaza hipertensiunea arteriala. 

Nitratii sunt componente care imbunatatesc circulatia sangvina in corp – inclusiv la nivelul creierului, inimii si muschilor. Acesti nitrati naturali cresc numarul de molecule din vasele de sange si ajuta la deschiderea vaselor, permitand oxigenului sa circule mai eficient.

Unul sau doua pahare de suc de sfecla consumat in fiecare zi pare sa aiba un efect major pentru imbunatatirea presiunii sangelui. Majoritatea medicilor au fost surprinsi de cat de putin consum din acest suc a fost nevoie pentru a constata imbunatatiri semnificative. 

Este foarte important sa beti sucul imediat dupa ce a fost stors, pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive. Sucurile proaspete incep sa-si piarda proprietatile nutritive indata ce au fost preparate, pentru ca nutrientii oxideaza, chiar si atunci cand sucurile sunt pastrate la frigider. Sucul se bea pe stomacul gol, de preferat cu o ora inainte de micul dejun, pentru a lasa nutrientilor timp sa se absoarba in organism. 

Singurul inconvenient al sucului de sfecla este ca urina capata o tenta rosiatica insa acest lucru nu este un motiv de ingrijorare. Totusi, deoarece sfecla este bogata in oxalati persoanele predispuse la pietre sau nisip la rinichi, nu ar trebui sa il consume.

Sucul proaspat de sfecla, morcov si mar este benefic pentru bolnavii de cancer, inhiband dezvoltarea celulelor canceroase. Acesta fost folosit prima oara de medicii chinezi, cu sute de ani in urma, iar in prezent din ce in ce mai multi oameni il folosesc pentru a dobandi sanatate si energie.   Acest suc poate mentine si sanatatea sistemului digestiv, protejeaza stomacul de ulcer, si reducere riscul constipatiei, datorita fibrelor din mere si sfecla rosie.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.


 

Articole asemănătoare