Insulele Eoliene

Insulele Eoliene se gasesc in largul coastei Siciliei si constituie un arhipelag modelat de forte vulcanice si vanturi. Singurul vulcan activ astazi este Stromboli, iar exploziile sale de lava sunt cu adevarat spectaculoase, vazute de pe apele turcoaz ale Marii Tireniene.

Vegetatia mediteraneana  caracteristica, desi partial distrusa de catre om, ocupa inca unele portiuni pana la altitudini ridicate. Printre formatiunile vegetale predominante se pot identifica specii de arbusti ornamentali: mirtul, cu frunzele sale alungite si floricele albe parfumate, si leandrul, ale carui flori mari, albe sau rosii, raspandesc parfum in soarele dogoritor. Pomi fructiferi: smochinul, migdalul si roscovul.

Nu lipsesc speciile mediteraneene pe care le cunoastem uneori din raftul cu condimente, de pilda, rozmarinul si cimbrul. Prezenta vitei de vie si a livezilor de maslini sunt indicii ale relatiei dinamice om-natura, la fel ca si unele formatiuni care nu au avut o legatura istorica cu arhipelagul, si care au fost introduse in ultima vreme pentru a stavili fortele naturii.  Pe insula Salina puteti sa incercati struguri dulci Malvasia, sa faceti o baie de noroi sau sa va plimbati prin natura.

Pozitia geografica si trecutul geologic al locurilor au permis insulelor Eoliene sa dezvolte specii de plante endemice.  Printre ele se numara: Cytrus aeolicus, numit in dialectul local Sgubbiu, o aparitie extrem de rara, Centaurea Cineraria aeolica si Kochia saxicola. Avand in vedere deficitul de apa cu care se confrunta, zonele destinate culturii de citrice sunt extrem de limitate.

Primavara si toamna, pasarile migratoare (pelicanul, starcul rosu, cormoranul,  flamingo etc) calatoresc peste insule oferind un spectacol gratuit celor de pe pamant. Tipurile permanente cele mai interesante sunt reprezentate de cotofana, numita local "araghiune", si soimul mediteranean.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Fructul hala - exotic si delicios

  Cu gust de mangos si sirop de trestie de zahar, dulce, intens, cremos.

 • Hillier, unul dintre putinele lacuri roz din lume

  Lacul Hillier se gaseste pe una dintre insulele care alcatuiesc arhipelagul Recherche din sud-vestul Australiei. Desi il despart doar cativa metri de apele oceanului, acesta prezinta unele caracteristici care

 • Alyssum dulce

  Numele latinesc Lobularia maritima prezinta in doua cuvinte ce este esential de cunoscut despre planta asociata, si anume ca florile micute formeaza bulgari sau ciorchini, iar climatul din care provine este cel maritim.

 • Plante toxice putin cunoscute

  Plantele au jucat un rol esential in viata umanitatii, oferind hrana, adapost si energie din cele mai vechi timpuri. Nu intotdeauna insa putem trage foloase de la ele, deoarece ca si in cazul ciupercilor, ne putem alege accidental cu o intoxicatie din cauza neglijentei sau a lipsei de informare.

 • Parcul National Caldera de Taburiente, Insulele Canare

  Avand un diametru de aproximativ 8 km si o circumferinta de 20 km, Caldera de Taburiente este una dintre cele mai spectaculoase forme de relief cu origine vulcanica de pe teritoriul Spaniei.