Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara este o afectiune aparent banala, frecvent intalnita in preajma evenimentelor importante si a sarbatorilor de peste an, care pune insa in pericol viata a milioane de oameni din intreaga lume.

Dupa cum indica si numele, cauza producerii sale consta in ingerarea unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene (bacterii, virusuri, paraziti).

Cum ajung produsele sa fie purtatoare ale unor astfel de inamici nevazuti?

Cel mai frecvent contaminarea alimentelor are loc in timpul procesului de preparare sau pur si simplu din din cauza conditiilor improprii de dedopzitare, in special in cazul cerealelor. 

Unele dintre cele mai comune afectiuni sunt cele cauzate de bacterii, cum ar fi Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli, Listeria, si botulism.

Toxiinfectiile alimentare pot fi sau nu urmate de anumite simptome, in cazurile usoare manifestandu-se prin dureri abdominale, greata si varsaturi aparute la circa 48 ore dupa consumul alimentelor.

In cel mai rau caz deshidratarea severa poate duce chiar pana la moarte.  In functie de starea bolnavului acesta poate avea sau nu nevoie de un tratamen specific, de cele mai multe ori insa interventia cadrelor medicale nefiind necesara.

Iata cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le stiti si sa le aplicati acasa. Daca simptomele amintite nu persista mai mult de 24 ore va puteti pune singuri pe picioare evitand mancarurile solide si consumand multe lichide. Revenirea la o alimentatie variata trebuie sa se realizeze treptat incepand cu produse usoare servite in cantitati mici. Initial va puteti indrepta atentia catre orez, grau, paine, cereale si carne de pui.

Evitati zaharul, cofeina si bauturile alcoolice, care nu fac decat sa va deshidrateze si mai mult. Ca remedii pentru greata puteti folosi ceaiul de lamaie si ghimbir.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Sfaturi pentru reducerea consumului de zahar

    Zaharul se gaseste natural in fructe si lapte dar este intrebuintat si in industria alimentara pentru a da gust unei game variate de produse: dulciuri, prajituri, ciocolata, bauturi racoritoare, etc.

  • Termenul de valabilitate al celor mai comune produse alimentare

    Legile in vigoare ii obliga pe “actorii” din industria alimentara sa afiseze la vedere atat informatiile referitoare la continutul produselor, valoarea nutritiva, cat si pe cele privind termenul de valabilitate.

  • Alimente de toamna. Mazarea

    Mazarea este o planta alimentara si furajera pe care o stim cu totii, ce agreaza zilele mohorate de toamna si iarna, fiind originara din

  • 6 lucruri pe care nu le aflati de pe ambalajul alimentelor

    Interesul oricarei corporatii din industria alimentara este sa furnizeze consumatorilor cat mai multe alimente si bauturi, de aceea exista tendinta ca aspectele ce le-ar putea aduce un deficit de imagine sa fie trecute in umbra.


Warning: fopen(cache/e3a02a3e5d3e9fc75e63ea9936f4542a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139