Leche de pantera, cocktailul din Barcelona cu o poveste de un secol

Un amestec de lapte condensat, plin de savoare si gust, gin, apa sau gheata (dupa gust), eventual putina grenadina pentru cei care prefera un cocktail de culoare trandafirie, iar rezultatul final este leche de pantera (lapte de pantera), un cocktail popular in Barcelona si a carui istorie a inceput cu un secol in urma. Sigur ca exista si diferente de la un local la altul – nu putini sunt cei care prefera sa il pregateasca acasa – si in loc sau pe langa gin mai poate fi adaugat putin brandy, dar reteta originala s-a pastrat inca din anii ‘20 ai secolului trecut, cand potrivit traditiei a aparut pentru intaia oara acest cocktail.

Se spune ca fondatorul Legiunii Straine Spaniole, generalul Jose Millan-Astray, ar fi avut nevoie de o bautura ieftina, usor de pregatit, gata oricand. A aprelat la un barman renumit in acea vreme, un anume Perico Chicote, care putea fi gasit la Hotelul Ritz din Madrid, si rezultatul a fost acest amestec de tarie, lapte condensat, eventual grenadina si putina scortisoara (mai tarziu, in anii ‘70). Dincolo de gust devenea astfel un cocktail insotit de o poveste, si daca gustul era dulce, cu notele de ienupar ale ginului, s-a intamplat adesea ca in misiuni legionarii sa foloseasca orice fel de alcool, asa ca leche de pantera parea o bautura pentru barbatii dornici de aventura, curajosi, puternici. Legenda avea sa ramana, mai ales tinerii fiind foarte dornici sa incerce macar o data noua bautura, care si-a pastrat popularitatea peste decenii, chiar daca ulterior i s-a adaugat si un pic de scortisoara pentru un plus de aroma exotica.  Popular nu doar printre localnici dar si printre turisti, este pentru unii bautura ideala, pentru altii o optiune ocazionala tocmai din cauza gustului dulce, de lapte.

Foto: wikipedia.org

 

Articole asemănătoare

  • Allium Pink Jewel - un plus de roz pentru gradina

    Este unul dintre cele mai frumoase soiuri de Allium, inflorescentele sunt mari, cu petale ascutite de o culoare trandafirie, pastelata, ce tinde adesea spre mov, iar efectul decorativ este iesit din comun.

  • Retete de post. Omleta din tofu cu ceapa si ardei gras

    O reteta de post poate fi preparata din tofu, cu ceapa si ardei gras. Este o omleta delicioasa, pe care trebuie sa o incercati pentru a-i descoperi gustul.

  • Cat de periculoasa sunt chimicalele din alimente?

    Anumite etichete de pe ambalajul alimentelor sunt inscriptionate cu o serie de formule si denumiri chimice sau multe E-uri, carora le este alaturata

  • Paste spiralate cu ciuperci si sos de ton

    Si pentru ca o zi buna se cunoaste de dimineata, trebuie sa acordati atentie si asupra a ceea ce mancati inca de la inceputul zilei. Un mic dejun care sa va aduca buna dispozitie si energie este exact ceea ce aveti nevoie. Noi va propunem sa incepeti cu o farfurie de paste spiralate cu ciuperci si sos de ton.

  • Chiftele cu sos de rosii si mazare verde

    O mancare foarte apetisanta, chiftelele cu sos de rosii si mazare verde se imbina foarte bine cu o salata de castraveti murati. Mazarea verde congelata isi pastreaza nu numai aroma si culoarea, dar si elementele nutritive pe care le contine.