Legumele lunii septembrie - Dovleacul

dovleac

Dovleacul din familia Curcubitaceae este cultivat in special pentru fructul si semintele sale. Avand o valoare nutritiva ridicata, dovlecii sunt asociati cu o multime de beneficii pe care le aduc in folosul sanatatii.

Vechimea utilizarii sale in alimentatie este mai mare decat si-au imaginat pana acum multi dintre noi. De pilda, in Mexic s-au gasit dovezi care le atesta prezenta cu aproape 7000 ani in urma. Patrunderea dovleacului in Europa a avut loc mult mai tarziu, in sec. al XVI-lea, devenind treptat una dintre cele mai apreciate plante. In prezent se cultiva pe suprafete extinse in regiunile cu clima temperata si se intrebuinteaza de catre gospodine pentru gust si pentru calitatile binefacatoare. 

Culoarea portocalie a dovleacului este un indicator de netagaduit al beta-carotenului, unul dintre cei mai importanti antioxidanti cunoscuti pana acum. Cercetatorii au constatat ca persoanele care urmeaza o dieta bogata in beta-caroten sunt mai putin expuse riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer  comparativ cu cele care nu includ antioxidantul in alimentatie. O alta componenta estentiala este beta-criptoxantina, despre care se spune ca poate sa reduca riscul de cancer pulmonar la fumatori. 

Chiar si fibra continuta de dovleac este extrem de benefica deoarece in afara de faptul ca aduce un aport semnificativ de nutrienti in organism, actioneaza si mecanic la nivelul sistemului digestiv curatand impuritatile.
 
Ca si broccoli sau avocado, dovleacul contine foarte mult potasiu fiind capabil sa reduca efectele hipertensiunii arteriale. Iar pentru ca un astfel de efect nu poate insemna decat o prelungire a tineretii, dovleacul a castigat o pozitie importanta in randul  fructelor care atenueaza efectele imbatranirii. Acesta actioneaza cu eficienta similara atat din interior, cand este consumat, cat si din exterior, in cadrul cremelor sau mastilor pentru piele.

Sistemul imunitar, responsabil in organism pentru capacitatea de aparare impotriva bolilor, este stimulat si  consolidat de catre zincul aflat in dovleac. Nu in ultimul rand, sistemul osos poate fi considerat un alt beneficiar norocos al substantelor minerale din fruct.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Prunele Angeleno, productie buna, fructe mari si dulci

    Varietate de prun longeviv si rezistent, Angeleno va face in fiecare an prune mari, parfumate, cu coaja de un violet-rosiatic foarte atragator, fiind fructe excelente pentru gustare, suc, compot sau diverse retete de desert.

  • Allium Pink Jewel - un plus de roz pentru gradina

    Este unul dintre cele mai frumoase soiuri de Allium, inflorescentele sunt mari, cu petale ascutite de o culoare trandafirie, pastelata, ce tinde adesea spre mov, iar efectul decorativ este iesit din comun.

  • Calendarul lucrarilor in gradina. Luna septembrie

    Primele zile ale lunii septembrie aduc de obicei, pe langa multa nostalgie, o grija deosebita pentru gradina. Scaderea temperaturilor nu mai este un lucru pe cale sa se intample, ci a devenit deja o certitudine reflectata de insasi natura ce ne inconjoara.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • Fructele si legumele lunii Ianuare

    Fiind luna de dupa sarbatori si miezul iernii, ianuarie este o perioada mai delicata pentru sanatatea organismului. Printre principalele motive s-ar numara stresul si kilogramele acumulate dar si lipsa aparenta de surse veritabile de vitamine.


Warning: fopen(cache/e8caaba29bd6dfcb1e5e321942c16efc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139