Mamey Sapote sau Pouteria sapota, un fruct exotic mai putin cunoscut

Mamey sapote este un fruct tropical nativ din Mexic si America Centrala. Se gaseste si in alte zone precum Cuba, Republica Dominicana, America de Sud sau Florida.

Arborele mamey sapote este inalt, cu frunze mari, iar florile sunt mici, de culoare alba. Pentru a putea putea sustine fructele, arborii trebuie sa ajunga la maturitate, lucru care se intampla dupa trei ani de la altoire.

Fructul are o forma ovala, asemeni unei mingi de fotbal american. Are o coaja groasa, lemnoasa, de culoare maro. Miezul are o culoare portocalie-roscata.

Daca acesta este verde inseamna ca fructul nu este copt. Cele coapte au miezul colorat portocaliu-rosu sau rosu inchis-maro.

Pentru a decoji fructul, acesta trebuie lasat la temperatura camerei pana cand se inmoaie. Miezul, cu un gust interesant, poate fi depozitat timp de pana la o saptamana in frigider.

Chiar daca poate fi consumat in stare proaspata, mamey sapote este considerat un ingredient popular pe lista celor care pregatesc deserturi, salate de fructe, shake-uri si alte bauturi din fructe.

Datorita texturii si gustului inconfundabil, fructul a capatat rapid popularitate si este tot mai mult folosit in scopul gatitului in zone in care se gaseste doar in magazine si nu poate fi cultivat.  In plus acesta contine vitamina A, C si potasiu.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Maracuia sau fructul pasiunii

    Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

  • Fructe comestibile neobisnuite. Durian

    Durian este un fruct exotic al carui nume indonezian ("spinos") denota perfect starea de fapt. Invelisul protector, alcatuit dintr-o multitudine de varfuri conice, constituie principala caracteristica pentru care