Mamey Sapote sau Pouteria sapota, un fruct exotic mai putin cunoscut

Mamey sapote este un fruct tropical nativ din Mexic si America Centrala. Se gaseste si in alte zone precum Cuba, Republica Dominicana, America de Sud sau Florida.

Arborele mamey sapote este inalt, cu frunze mari, iar florile sunt mici, de culoare alba. Pentru a putea putea sustine fructele, arborii trebuie sa ajunga la maturitate, lucru care se intampla dupa trei ani de la altoire.

Fructul are o forma ovala, asemeni unei mingi de fotbal american. Are o coaja groasa, lemnoasa, de culoare maro. Miezul are o culoare portocalie-roscata.

Daca acesta este verde inseamna ca fructul nu este copt. Cele coapte au miezul colorat portocaliu-rosu sau rosu inchis-maro.

Pentru a decoji fructul, acesta trebuie lasat la temperatura camerei pana cand se inmoaie. Miezul, cu un gust interesant, poate fi depozitat timp de pana la o saptamana in frigider.

Chiar daca poate fi consumat in stare proaspata, mamey sapote este considerat un ingredient popular pe lista celor care pregatesc deserturi, salate de fructe, shake-uri si alte bauturi din fructe.

Datorita texturii si gustului inconfundabil, fructul a capatat rapid popularitate si este tot mai mult folosit in scopul gatitului in zone in care se gaseste doar in magazine si nu poate fi cultivat.  In plus acesta contine vitamina A, C si potasiu.

Foto: 1

Articole asemănătoare

 • Goji Big Berry, un deliciu exotic

  Un soi longeviv, rezistent, care nu are nevoie de o ingrijire deosebita, Big Berry ofera in fiecare an fructe mari si dulci

 • Naranjilla - o portocala sau o rosie?

  Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.

 • Cucamelon, castravetele miniaturial cu coaja de pepene

  Un fruct marunt originar din America Centrala, unde este deosebit de popular, cucamelon pare sa fie la prima vedere un pepene verde foarte mic, marunt, nu mai mare decat o aluna de pamant sau un bob de strugure.

 • Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic

  In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.

 • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

  Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului