Mamey Sapote sau Pouteria sapota, un fruct exotic mai putin cunoscut

Mamey sapote este un fruct tropical nativ din Mexic si America Centrala. Se gaseste si in alte zone precum Cuba, Republica Dominicana, America de Sud sau Florida.

Arborele mamey sapote este inalt, cu frunze mari, iar florile sunt mici, de culoare alba. Pentru a putea putea sustine fructele, arborii trebuie sa ajunga la maturitate, lucru care se intampla dupa trei ani de la altoire.

Fructul are o forma ovala, asemeni unei mingi de fotbal american. Are o coaja groasa, lemnoasa, de culoare maro. Miezul are o culoare portocalie-roscata.

Daca acesta este verde inseamna ca fructul nu este copt. Cele coapte au miezul colorat portocaliu-rosu sau rosu inchis-maro.

Pentru a decoji fructul, acesta trebuie lasat la temperatura camerei pana cand se inmoaie. Miezul, cu un gust interesant, poate fi depozitat timp de pana la o saptamana in frigider.

Chiar daca poate fi consumat in stare proaspata, mamey sapote este considerat un ingredient popular pe lista celor care pregatesc deserturi, salate de fructe, shake-uri si alte bauturi din fructe.

Datorita texturii si gustului inconfundabil, fructul a capatat rapid popularitate si este tot mai mult folosit in scopul gatitului in zone in care se gaseste doar in magazine si nu poate fi cultivat.  In plus acesta contine vitamina A, C si potasiu.

Foto: 1

Articole asemănătoare

 • Uleiul de peste. Prieten sau dusman?

  Uleiul de peste este cunoscut la scara mondiala drept un ingredient “minune”. Deseori nutritionistii il recomanda tinand seama de beneficii si mai putin de riscuri, in ciuda studiilor care au tras si semnale de alarma.

 • Maracuia sau fructul pasiunii

  Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

 • Cum sa pastrezi mai mult florile taiate

  Un buchet de flori proaspete constituie indiferent de ocazie un dar excelent insa de multe ori se intampla ca acestea sa reziste in vaza mai putin decat ne-am astepta.

 • Sucul si extractul de rodie. Ce alegem?

  Rodia este un fruct cu radacini stravechi, adus in Europa de catre cartaginezi, care se cultiva astazi pe scara larga atat la noi cat mai ales in zona Mediteranei.

 • Fructe comestibile neobisnuite. Durian

  Durian este un fruct exotic al carui nume indonezian ("spinos") denota perfect starea de fapt. Invelisul protector, alcatuit dintr-o multitudine de varfuri conice, constituie principala caracteristica pentru care