Mangan

Numarandu-se printre elementele indispensabile, manganul este un oligoelement despre care se vorbeste din ce in ce mai mult, datorita importantei sale in indeplinirea multor functii ale organismului.

 

Doza zilnica recomandata: 2-5 mg.

 

Surse

Cum alimentele constituie intotdeauna cea mai buna solutie, iata­le pe cele care contin cel mai mult mangan: sucul de ananas fara zahar (un singur pahar contine circa 3 mg), legumele verzi, cerealele integrale, nucile, semintele, legumele uscate, frunzele de ceai si ghimbirul.

 

Roluri si caracteristici

- participa la sinteza colagenului, substanta recunoscuta pentru capacitatea sa de a regenera pielea. Colagenul este un material de natura conjunctiva, rezistent, care serveste la formarea diferitelor tesuturi din corp (oase, cartilagii). La punctul de intalnire intre doua oase, colagenul are rol de cuzinet in formarea articulatiei, de aceea administrarea manganului previne artroza. El contribuie si la rezistenta osoasa;

- participa la metabolismul glucidelor, steroizilor si al catorva hormoni;

- asigura echilibrul anumitor functii neurologice, cum ar fi memoria;

- creste potentialul de procreare masculin;

- activeaza producerea laptelui matern;

- elibereaza organismul de agentii poluanti gratie proprietatilor sale antioxidante.

 

Tulburari atribuite deficitului de mangan

S­au relevat pierderi osoase la anumite femei la care nivelul de mangan era situat sub limita inferioara. O carenta poate provoca alergii, dureri articulare, palpitatii, tahicardie, agitatie si, uneori, sterilitate.

Capacitatea organismului de a elimina surplusul de glucoza se diminueaza cand exista o lipsa de mangan. Productia de insulina scade si ea.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de mangan

Riscul toxicitatii este inexistent. Totusi, pe termen lung, dozele ridicate pot provoca hipertensiune.

 

Note utile

- Suplimentele apreciabile de calciu si fosfor reduc efectele manganului.

- Fumatorii activi si pasivi, marii consumatori de alcool, precum si locuitorii oraselor mari, unde poluarea este omniprezenta, trebuie sa-si supravegheze aportul de mangan.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • De ce este bine sa mancam nuci caju

    Sunt recomandate si pentru a mentine sanatatea ochilor, mai ales daca petreceti mult timp in fata calculatorului, si scad riscul instalarii cataractei.

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci mai des broccoli

    Broccoli este o excelenta sursa de vitamina A, B, C si K, dar si de potasiu, acid folic, fosfor sau mangan, alaturi de antioxidanti.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra

    O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.


Warning: fopen(cache/ff5bb4c2a7bbb1977bc40acf608e8130) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139