Medicamentul, prieten sau dusman?

 Desi progresele facute in ultimul secol in domeniul prevenirii si tratarii bolilor au adus o raza de speranta si alinare persoanelor suferinde, experienta acumulata pana in prezent ne indica faptul ca, privita la nivelul mai multor decade, medicamentatia moderna are un impact negativ asupra sanatatii.

 

Desi eforturile de optimizare a calitatilor acestora si de scadere a riscurilor implicate au cunoscut progrese importante,  deocamdata nu putem vorbi de medicamente "sanatoase".

 

Un studiu desfasurat in America cu cativa ani in urma a tras un semnal de alarma in aceasta directie subliniind ca si atunci cand medicamentatia este prescrisa corect de medic si este respectata intocmai de bolnav, aceasta constituie a patra cauza  a mortalitatii populatiei.

 

De asemenea, medicamentele prescrise gresit si nerespectarea de catre bolnav a cantitatilor recomandate pozitioneaza aceasta cauza pe locul trei intre cele care stau la baza deceselor din America 

 

Potrivit aceluiasi studiu, peste jumatate din cazuri ar fi putut fi evitate daca oamenii ar fi fost informati corect.

 

Medicii care cunosc problema ne sfatuiesc astfel: "Daca starea dumneavoastra de sanatate va obliga sa folositi medicamente, folositi-le! Dar incercati pe cat posibil sa le pastrati ca ultima optiune". Aceasta afirmatie trebuie sa dea de gandit acelora dintre noi care luam medicamente si pentru cele mai mici dureri de cap sau alte neplaceri asemanatoare.

 

Studiile arata ca, in general mai putin de jumatate din reactiile adverse care pot lua nastere sunt cunoscute in momentul  in care noile medicamente sunt puse la dispozitia publicului larg.

 

Din pacate reactiile adverse care n-au fost depistate in etapa de laborator vor iesi la iveala pe parcurs cu ajutorul nostru. Drept dovada stau acele medicamete care au fost retrase de pe piata farmaceutica  intrucat s-au dovedit a fi daunatoare.

 

Lucrurile mentionate pana acum sunt foarte putin cunoscute in Romania deoarece mijloacele moderne de informare tin mai mult seama de aspectul comercial al fenomenului decat securitatea consumatorului final.

 

Pentru ca sistemul imunitar este cel care detine rolul central in procesul de aparare a organismului fata de o varietate de boli, este foarte important ca acesta sa functioneze in cele mai bune conditii. Acest lucru nu se poate realiza decat avand o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe, legume, lactate si carne usoara (de peste sau de pui).

 

Tratamentele naturiste bazate pe proprietatile plantelor medicinale au o istorie de milenii. Acestea contracareaza cu multa eficienta o serie de boli cu o larga raspandire, recurgerea la o astfel de varianta fiind chiar recomandata pentru a evita pastilele.

 

Adevarul confirmat de fapte este ca medicii si farmacistii nu prescriu licori magice, ci  produse care intotdeauna implica riscuri si dezavantaje nebanuite si de aceea trebuie sa aveti o pozitie ferma vis-a-vis de intrebuintarea medicamentelor, apeland la acestea numai cand situatia o cere.

Articole asemănătoare

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Naranjilla - o portocala sau o rosie?

    Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.

  • Supa de cirese sau visine

    Un desert, o gustare sau pur si simplu o reteta inedita cu care va puteti surprinde invitatii.

  • (P) Termostatul de cameră Bosch Control CT100

    Privește-l ca pe un prieten: inteligent și de încredere! Noul termostat de cameră Bosch Control CT100 cu conectare la internet îți face viața mai ușoară, acționând în locul tău!

  • Uleiul de peste. Prieten sau dusman?

    Uleiul de peste este cunoscut la scara mondiala drept un ingredient “minune”. Deseori nutritionistii il recomanda tinand seama de beneficii si mai putin de riscuri, in ciuda studiilor care au tras si semnale de alarma.


Warning: fopen(cache/ceb3790167d29d284d34c20882e46e99) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139