Nu toate pungile de popcorn sunt sanatoase


Constituind una dintre cele mai populare gustari cand suntem la cinematograf, in parc sau acasa, popcornul nu necesita nici un fel de introducere. Poate doar efectele sale asupra organismului ce sunt in anumite conditii benefice alteori extrem de nocive.

Potrivit Seattle Post-Intelligencer, producatorii de popcorn vand pana la trei miliarde de pungi in fiecare an, aspect care nu este neaparat de condamnat daca metoda de “preparare” e cea sanatoasa. Este de preferat popcornul obtinut in maniera traditionala, la flacara, decat cel rezultat prin incalzirea la microunde.

Cercetatorii Universitatii Scranton din Pennsylvania au constatat ca o gustare de popcorn asigura circa 300 mg de antioxidanti, aproape dublu decat una bazata pe fructe si legume. Nu inseamna ca am putea renunta in orice moment la vegetale, ele fiind totusi rezervoare indispensabile de vitamine si minerale. Popcornul ramane insa un supliment de antioxidanti binevenit in contextul in care tot mai frecvent auzim vorbindu-se de combaterea radicalilor liberi.

Studii academice realizate in ultimii 10 ani au atras atentia asupra legaturii care exista intre o boala rara de plamani numita bronchiolitis obliterans si diacetyl, o aroma artificiala intalnita pe lista de ingrediente a popcornului cu aroma de unt pentru microunde.

Chiar si in situatiile cand diacetilul a fost inlocuit de altceva, produsul a fost in final la fel de nociv. Totodata, popcornul pentru microunde contine uleiuri hidrogenate (de tip margarina) implicate intr-o serie de probleme de sanatate, precum cele ale sistemului circulator. 

Aceste uleiuri vegetale sunt transformate in grasimi semi-tari care prin reactia cu hidrogenul, dau nastere la procesul asa-zis de hidrogenare. Din nefericire, prin hidrogenare rezulta un procent mare de grasimi modificate chimic (purtand numele de acizi grasi trans sau grasimi trans), care s-au dovedit daunatoare.

Punga de popcorn savurata la cinematograf depaseste cu mult cantitatea de grasimi recomandata pe zi unei persoane adulte. De exemplu, o punga obisnuita de floricele de porumb contine aproape 1300 de calorii si 80 grame de grasimi, fata de 70 cat este doza zilnica recomandata.

Popcornul este singura cereala integrala neprelucrata si benefica pentru sanatatea organismului asa ca poate fi gustarea perfecta atata vreme cat nu exageram si alegem in stiinta de cauza ce este bun pentru noi.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac

    Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse.

  • Anatomia celei mai sanatoase salate “anti-cancer”

    Sub aspect nutritiv nu toate salatele sunt la fel de sanatoase. Multe dintre cele care se servesc prin restaurante sunt adevarate bombe calorice, carora le lipsesc tocmai elementele “cheie”.

  • Principiile de baza ale dietei Paleo

    Este limpede, nu toate produsele din magazine sunt deopotriva aratoase si sanatoase pentru organism. Ba chiar dupa o analiza succinta s-ar putea conchide ca pentru omul modern nu mai conteaza ce, cat sau cand mananca, si ca in secolul vitezei totul se rezuma la

  • Consumul de mere si pierderea in greutate

    Nu incape indoiala ca merele sunt printre cele mai sanatoase alimente oferite de natura. Apreciate adesea pentru gustul lor inconfundabil si pentru valoarea nutritiva crescuta, merele au ocupat de timpuriu o pozitie privilegiata in randul produselor recomandate pentru o viata sanatoasa.

  • Cat de sanatoase sunt ouale de gaina?

    Ouale de gaina fac parte din categoria celor mai utilizate produse de provenienta animala din lume. Fie ca sunt consumate prajite, fierte, omleta sau in componenta a diferite retete, acestea determina alaturi de celelalte alimente sanatatea organismului uman.