Orhidee Pahiopedilum - delicata si plina de farmec

 orhidee

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

Denumire stiintifica: Pahiopedilum

Denumiri comune: Sabotul lui Venus

Familie: Orchidaceae

Origine: Thailanda, India, Filipine, Asia de Sud-Est

 

 

Aspect si prezentare: Una dintre cel mai frumoase si delicate orhidee, ce cucereste de la prima privire prin forma florilor si finetea petalelor. Denumirea este data de aspectul si forma labelului, ce seamana cu un sabot. Acesta este de fapt un buzunaras, in care cad insectele atrase de parfum sau de culoarea florii, iesind mai apoi pline de polen.

Frunzele acesteia sunt ca la majoritatea orhideelor de forma lanceolata, asemeni unor cureluse de 10-30 cm lungime, carnoase, de un verde intens, intr-o singura nuanta sau marmorate.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Considerata usor de cultivat, este adesea recomandata incepatorilor. Speciile de Pahiopedilum se impart in plante terestre, adica se cultiva in substrat cu pamant, si plante epifite, care cresc pe scoarte.

 

 

Sunt printre acele orhidee ce accepta si spatii umbrite, dar pentru a inflori au nevoie de minim 2-3 ore de soare zilnic. O locatie cu lumina intensa, dar fara soare direct la amiaza, este o buna alegere.

 

 

In stransa legatura cu lumina pe care i-o asigurati trebuie sa fie si caldura primita, vara Sabotul lui Venus, avand nevoie de o temperatura medie de 22-25 grade Celsius. Tolereaza si cateva grade in plus dar sufera daca e foarte cald si nu mai infloreste. Iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 12, caci fiind sensibila la frig nu rezista.

 

 

Un aspect foarte important in cultivarea acestei minunate orhidee este udarea, pe care va trebui sa o faceti cu o deosebita grija. Din martie pana in septembrie are nevoie de udare abundenta, prin scufundarea ghiveciului, timp de 5 minute, intr-un recipient cu apa pana la nivelul substratului, fara ca apa sa tinga frunzele. In perioada rece, se va uda doar o singura data pe saptamana. Asezati apoi ghiveciul pe o farfurie sau o tavita cu pietricele sau bile de argila, astfel incat surplusul de apa sa se scurga in tavita. Radacinile sunt foarte sensibile la excesul de apa si putrezesc usor.

 

 

Nu agreeaza aerul uscat, asa ca veti fi nevoiti sa-i asigurati in mod artificial umiditatea atmosferica atat de necesara. Puteti sa o asezati in raza unui umidificator electric sau sa-i pulverizati periodic frunzele cu apa. Atentie ca picaturile sa nu siroiasca pe frunze, caci le pateaza si le putrezesc. Veti folosi numai pulverizatoare cu duza extrem de fina.

Nu-i schimbati substratul prea des iar cand o faceti, tineti cont de necesitatile speciei pe care o detineti. In general Pahiopedilum are nevoie de un amestec de scoarta de pin maruntita, carbune de lemn, radacini de feriga si cocopeat (fibra de cocos); pH-ul acestei combinatii va fi neutru spre acid.

 

Administrarea de fertilizatori este adeseori inutila, mai ales atunci cand beneficiati de un substrat corespunzator, ce are in componenta radacini de feriga (deci si substante organice). Daca amestecul de cultura este artificial (fara feriga si cocopeat), puteti apela la un ingrasamant special pentru orhidee, pe care sa-l aplicati doar o data pe luna si numai dupa ce ati udat planta.

 

Inflorirea poate avea loc in orice perioada din an, daca se respecta conditiile de ingrijire precizate. Lumina si temperatura sunt factorii primordiali in inducerea infloririi. Sabotul lui Venus poate produce o tija cu o singura floare sau, in cazul hibrizilor mai noi, o tija cu 3 pana la 5 flori, ce se desfac pe rand, in decursul a 20-30 de zile, functie de sezon. De regula, florile acestei orhidee nu sunt parfumate, dar consistenta lor fragila si parca ceruita, le face sa fie extrem de dorite si admirate.

 

 

Se inmulteste prin separarea tufelor si replantarea puilor desprinsi din aglomerare. Intrucat dupa separare, radacinile sunt foarte sensibile, trebuie lasate, inainte de replantare sa se cicatrizeze timp de 10-14 zile. Pentru o cicatrizare reusita, in aceasta perioada de timp orhideea pui nu se va uda deloc si va fi mentinuta la temperatura constanta de 18-22 grade Celsius.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pentru a forma muguri florali, Pahiopedilum are nevoie de o perioada 2-6 saptamani cu nopti racoroase, astfel incat diferentele de temperatura intre noapte si zi sa fie sesizabile (cca 8-10 grade intre zi si noapte).

Intrucata orhideele sunt cu precadere plante acidofile, veti utiliza, atat la udare cat si la pulverizarea frunzelor, numai apa dedurizata.

 

 

Alte specii si varietati: P.bellatulum, P.sukhakuli, P.villosum, P.haynaldianum, P.rotschildianum.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/3b1836f199094bb0e4a56f4899af4044) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139