Pentru vegetarieni - Cele mai bune retete spaniole - Escalivada

retete garnituri

 

Escalivada, o specialitate foarte populara mai ales in Catalonia, unde este adesea primul fel sau garnitura pentru preparatele din carne, este preferata de gurmanzi si nu numai. Este o reteta traditionala, legumele fiind coapte pe jar, de unde si gustul intens, de afumat, foarte placut. De fapt,  "escalivar" chiar inseamna "copt in cenusa sau pe jar".

 

Dar si gatita la un cuptor obisnuit aceasta specialitate isi pastreaza gustul si iese la fel de buna, perfecta pentru un meniu traditional spaniol.

 

Pentru 4 portii, aveti nevoie de :

 

4 vinete mijlocii ( le gasiti la supermarket si in sezonul rece)

4 cepe potrivite

4 ardei rosii, mari

2 rosii

ulei de masline, cat mai bun

2 catei de usturoi mai mari, taiati foarte fin

sare

 

 

Preparare

 

- Incalziti bine cuptorul sau aprindeti gratarul si lasati-l pana ramane doar jaratec. In acest timp ungeti vinetele, rosiile, ardeii si cepele necuratate cu ulei de masline, dupa care le puneti la cuptor sau pe gratar. Pe gratar le intoarceti mai des si le lasati circa 15 - 30 de minute, pana cand se inmoaie, in functie de cat de tinere sunt legumele si cat de puternic este focul.

 

Daca preferati escalivada la cuptor, puneti legumele intr-o cratita sau tava si puneti-le la copt, amestecand la fiecare 10 minute. Dupa aproximativ jumatate de ora ar trebui sa fie bine coapte. Luati-le din cuptor sau de pe gratar, inveliti-le in servetele de hartie, apoi in pungi de plastic, lasandu-se sa se raceasca pret de aproximativ o ora.

 

 

 

- Apoi le scoateti din hartie si le cojiti cu grija (inclusiv ceapa). Taiati ardeii in doua, scoateti semintele si apoi taiati-i pe lungime in fasii inguste, pe care le puneti intr-un castron. Taiati coditele vinetelor si rosiilor (daca este cazul) si taiati-le la fel in fasii. Ceapa se taie in inele si se adauga impreuna cu usturoiul in preparat. Se amesteca bine, apoi se pune un sfert de ceasca de ulei de masline, sare dupa gust, si se serveste la temperatura camerei.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

D. P.

Articole asemănătoare

  • 10 alimente si bauturi pentru o imunitate mai buna

    Portocalele au multa vitamina C, sunt recomandate atat pentru a preveni cat si a ajuta la tratarea unor raceli si gripe, iar cei care le prefera ca desert au un sistem imunitar mai rezistent. Ca gustare sau sub forma de suc, eventual cu alte fructe sau cu putina miere, portocalele sunt pentru multi cele mai bune si sanatoase fructe.

  • Pere Highland, parfum si dulceata intr-o gustare sanatoasa

    Cu fructele sale mari, cu miros dulce si pulpa zemoasa, perfecte pentru gustare, diverse retete sau o portie de suc de fructe proaspat stors, parul Highland este una dintre cele mai bune optiuni pentru cultivatorii cu experienta.

  • Autumn Bliss, un soi de zmeura dulce si aromat

    Soi de zmeur foarte apreciat pentru fructele sale mari, dulci si suculente, ideale ca gustare, pentru suc sau dulceata, Autumn Bliss este una dintre cele mai bune alegeri cand vrei sa ai in gradina zmeura proaspata si gustoasa.

  • Queen Mary, un cires columnar usor de intretinut

    Soi de cires columnar cu productie buna si fructe mari, de un rosu violet, carnoase si cu gust dulce, intens, perfecte ca gustare sau pentru diverse retete, Queen Mary este una dintre cele mai bune alegeri pentru gradinile cu putin spatiu disponibil.

  • Strugurii Lakemont

    Soi de struguri de masa albi, cu ciorchini mari si grei, boabe rotunde, fara samburi, Lakemont este o varietate de vita de vie longeviva, rezistenta, relativ usor de cultivat si intretinut, fiind una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care vor un gust intens, dulce, puternic si parfumat.