Pentru vegetarieni - Cele mai bune retete spaniole - Escalivada

retete garnituri

 

Escalivada, o specialitate foarte populara mai ales in Catalonia, unde este adesea primul fel sau garnitura pentru preparatele din carne, este preferata de gurmanzi si nu numai. Este o reteta traditionala, legumele fiind coapte pe jar, de unde si gustul intens, de afumat, foarte placut. De fapt,  "escalivar" chiar inseamna "copt in cenusa sau pe jar".

 

Dar si gatita la un cuptor obisnuit aceasta specialitate isi pastreaza gustul si iese la fel de buna, perfecta pentru un meniu traditional spaniol.

 

Pentru 4 portii, aveti nevoie de :

 

4 vinete mijlocii ( le gasiti la supermarket si in sezonul rece)

4 cepe potrivite

4 ardei rosii, mari

2 rosii

ulei de masline, cat mai bun

2 catei de usturoi mai mari, taiati foarte fin

sare

 

 

Preparare

 

- Incalziti bine cuptorul sau aprindeti gratarul si lasati-l pana ramane doar jaratec. In acest timp ungeti vinetele, rosiile, ardeii si cepele necuratate cu ulei de masline, dupa care le puneti la cuptor sau pe gratar. Pe gratar le intoarceti mai des si le lasati circa 15 - 30 de minute, pana cand se inmoaie, in functie de cat de tinere sunt legumele si cat de puternic este focul.

 

Daca preferati escalivada la cuptor, puneti legumele intr-o cratita sau tava si puneti-le la copt, amestecand la fiecare 10 minute. Dupa aproximativ jumatate de ora ar trebui sa fie bine coapte. Luati-le din cuptor sau de pe gratar, inveliti-le in servetele de hartie, apoi in pungi de plastic, lasandu-se sa se raceasca pret de aproximativ o ora.

 

 

 

- Apoi le scoateti din hartie si le cojiti cu grija (inclusiv ceapa). Taiati ardeii in doua, scoateti semintele si apoi taiati-i pe lungime in fasii inguste, pe care le puneti intr-un castron. Taiati coditele vinetelor si rosiilor (daca este cazul) si taiati-le la fel in fasii. Ceapa se taie in inele si se adauga impreuna cu usturoiul in preparat. Se amesteca bine, apoi se pune un sfert de ceasca de ulei de masline, sare dupa gust, si se serveste la temperatura camerei.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

D. P.

Articole asemănătoare

  • Ceapa rosie Karmen

    Considerat unul dintre cele mai bune soiuri de ceapa rosie, perfect atat pentru gatit cat si pentru salate, Karmen este o varietate pe care mai puteti intalni uneori sub numele de "ceapa spaniola".

  • Magnolia Nigra

    Magnolia Nigra este una dintre cele mai bune alegeri pentru un arbust decorativ care iese usor din comun prin frumusetea florilor, dar si daca va doriti un soi rezistent la variatiile de temperatura si care nu necesita o atentie deosebita.

  • Solutii naturale pentru cresterea imunitatii

    Mai multe fructe, mai multe legume (pe cat posibil crude) in cele mai diverse retete, sub forma de sucuri sau smoothie, si pe masura ce corpul va primi mai multi nutrienti, vitamine si minerale veti constata, poate cu surprindere, ca racelile de sezon si afectiunile care altadata va dadeau atata bataie de cap nu mai sunt decat o amintire indepartata.

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • Trei plante pentru o incapere intunecoasa

    Calathea este o planta frumoasa si gata sa va atraga atentie datorita modelelor diferite de pe frunze, una dintre cele mai bune optiuni mai ales pentru birourile cu lumina artificiala si spatiile umbrite.