Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual

Citeste din "Totul despre gradina"

Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Pentru vegetarieni - Cele mai bune retete spaniole - Escalivada

rosii, vinete, ceapa, ardei, retete cu vinete, retete rosii, ulei de masline, pret, ardei cu rosii, usturoiul, ulei masline, cuptor, temperatura, retete spaniole, vinete retete

retete garnituri

 

Escalivada, o specialitate foarte populara mai ales in Catalonia, unde este adesea primul fel sau garnitura pentru preparatele din carne, este preferata de gurmanzi si nu numai. Este o reteta traditionala, legumele fiind coapte pe jar, de unde si gustul intens, de afumat, foarte placut. De fapt,  "escalivar" chiar inseamna "copt in cenusa sau pe jar".

 

Dar si gatita la un cuptor obisnuit aceasta specialitate isi pastreaza gustul si iese la fel de buna, perfecta pentru un meniu traditional spaniol.

 

Pentru 4 portii, aveti nevoie de :

 

4 vinete mijlocii ( le gasiti la supermarket si in sezonul rece)

4 cepe potrivite

4 ardei rosii, mari

2 rosii

ulei de masline, cat mai bun

2 catei de usturoi mai mari, taiati foarte fin

sare

 

 

Preparare

 

- Incalziti bine cuptorul sau aprindeti gratarul si lasati-l pana ramane doar jaratec. In acest timp ungeti vinetele, rosiile, ardeii si cepele necuratate cu ulei de masline, dupa care le puneti la cuptor sau pe gratar. Pe gratar le intoarceti mai des si le lasati circa 15 - 30 de minute, pana cand se inmoaie, in functie de cat de tinere sunt legumele si cat de puternic este focul.

 

Daca preferati escalivada la cuptor, puneti legumele intr-o cratita sau tava si puneti-le la copt, amestecand la fiecare 10 minute. Dupa aproximativ jumatate de ora ar trebui sa fie bine coapte. Luati-le din cuptor sau de pe gratar, inveliti-le in servetele de hartie, apoi in pungi de plastic, lasandu-se sa se raceasca pret de aproximativ o ora.

 

 

 

- Apoi le scoateti din hartie si le cojiti cu grija (inclusiv ceapa). Taiati ardeii in doua, scoateti semintele si apoi taiati-i pe lungime in fasii inguste, pe care le puneti intr-un castron. Taiati coditele vinetelor si rosiilor (daca este cazul) si taiati-le la fel in fasii. Ceapa se taie in inele si se adauga impreuna cu usturoiul in preparat. Se amesteca bine, apoi se pune un sfert de ceasca de ulei de masline, sare dupa gust, si se serveste la temperatura camerei.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

D. P.

Alte articole

Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina
Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.
Eclere cremoase cu cafea
Eclerele cremoase cu cafea constituie un desert simplu, dar in acelasi timp delicios. Si pentru ca cele mai bune deserturi se prepara acasa, va invitam sa incercati sa realizati aceasta reteta.
Cele mai bune tehnici pentru gradinaritul indoor
Daca vreti sa cultivati cateva legume si ierburi aromatice indoor, trebuie sa incepeti sa planificati si amplasarea unei gradini intr-un spatiu conex al casei dumneavoastra. Daca nu aveti idei prea multe si nu stiti ce sa cresteti, puteti incepe cu amenajarea unei gradini cu plante aromatice.
Zmeurul - cerinte fata de conditiile de mediu
Zmeurul(Rubus idaeus) este un semiarbust din familia Rosaceae care creste spontan in tara noastra si care se poate cultiva cu rezultate dintre cele mai bune.
Fantani arteziene pentru gradini relaxante
Una dintre cele mai bune si simple metode de a infrumuseta o gradina este cea de a adauga in peisajul existent o sursa de apa, in scop decorativ.