Pentru vegetarieni - Cele mai bune retete spaniole - Escalivada

retete garnituri

 

Escalivada, o specialitate foarte populara mai ales in Catalonia, unde este adesea primul fel sau garnitura pentru preparatele din carne, este preferata de gurmanzi si nu numai. Este o reteta traditionala, legumele fiind coapte pe jar, de unde si gustul intens, de afumat, foarte placut. De fapt,  "escalivar" chiar inseamna "copt in cenusa sau pe jar".

 

Dar si gatita la un cuptor obisnuit aceasta specialitate isi pastreaza gustul si iese la fel de buna, perfecta pentru un meniu traditional spaniol.

 

Pentru 4 portii, aveti nevoie de :

 

4 vinete mijlocii ( le gasiti la supermarket si in sezonul rece)

4 cepe potrivite

4 ardei rosii, mari

2 rosii

ulei de masline, cat mai bun

2 catei de usturoi mai mari, taiati foarte fin

sare

 

 

Preparare

 

- Incalziti bine cuptorul sau aprindeti gratarul si lasati-l pana ramane doar jaratec. In acest timp ungeti vinetele, rosiile, ardeii si cepele necuratate cu ulei de masline, dupa care le puneti la cuptor sau pe gratar. Pe gratar le intoarceti mai des si le lasati circa 15 - 30 de minute, pana cand se inmoaie, in functie de cat de tinere sunt legumele si cat de puternic este focul.

 

Daca preferati escalivada la cuptor, puneti legumele intr-o cratita sau tava si puneti-le la copt, amestecand la fiecare 10 minute. Dupa aproximativ jumatate de ora ar trebui sa fie bine coapte. Luati-le din cuptor sau de pe gratar, inveliti-le in servetele de hartie, apoi in pungi de plastic, lasandu-se sa se raceasca pret de aproximativ o ora.

 

 

 

- Apoi le scoateti din hartie si le cojiti cu grija (inclusiv ceapa). Taiati ardeii in doua, scoateti semintele si apoi taiati-i pe lungime in fasii inguste, pe care le puneti intr-un castron. Taiati coditele vinetelor si rosiilor (daca este cazul) si taiati-le la fel in fasii. Ceapa se taie in inele si se adauga impreuna cu usturoiul in preparat. Se amesteca bine, apoi se pune un sfert de ceasca de ulei de masline, sare dupa gust, si se serveste la temperatura camerei.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

D. P.

Articole asemănătoare

  • Strugurii Lakemont

    Soi de struguri de masa albi, cu ciorchini mari si grei, boabe rotunde, fara samburi, Lakemont este o varietate de vita de vie longeviva, rezistenta, relativ usor de cultivat si intretinut, fiind una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care vor un gust intens, dulce, puternic si parfumat.

  • Capsunile San Andreas, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Un soi cu productie neasteptat de buna - face fructe de mai multe ori in acelasi sezon odata ajuns la maturitate - si capsuni mari, cu gust dulce si parfum puternic, ce suporta bine atat depozitarea cat si transportul, cu o rezistenta naturala crescuta la boli si daunatori, San Andreas este din toate punctele de vedere una dintre cele mai bune alegeri atat pentru gradinarii cu experienta, cat si pentru incepatori.

  • Caisele Big Bomba

    Soi de caise cu fructe mari, ovale, cu pulpa elastica si gust foarte dulce, parfumate, Big Bomba este o varietate cu buna productivitate anuala, relativ usor de plantat si intretinut, una dintre cele mai bune optiuni pentru o gradina sau o livada.

  • Merele Gloster

    Soi de mere cu pulpa ferma, crocanta, dulce, coaja de un rosu intens si forma usor conica, Gloster este o varietate de origine germana, foarte populara printre cunoscatori si de departe unul dintre cele mai bune mere pentru gustare, retete de desert sau, de ce nu, suc si cidru.

  • Zmeura Red Giant

    Un soi cu fructe mari, parfumate, cu gust intens si aromat, Red Giant este de departe una dintre cele mai bune si usor de cultivat varietati de zmeura pentru o gradina sau chiar si pentru o cultura intensiva.