Pepenele, un fruct sanatos si revigorant

 

Foto: mahjabeenumar.com

 

Datorita gustului sau dulce si a calitatii de a reivigora organismul, pepenele se numara printre cele mai apreciate fructe in perioada sezonului cald. Acest lucru este dovedit de faptul ca majoritatea statelor cu climat tropical sau temperat il cultiva pe arii extinse pentru a satisface cerintele populatiei.

 

Pepenele este originar din sudul continentului african si cunoaste o varietate de specii, culori si dimensiuni, pe teritoriul Romaniei intalnindu-se preponderent doua dintre acestea: pepenele rosu si pepenele galben.

 

Ceea ce trebuie subliniat este ca indiferent de diversitatea lor privita sub acest aspect, pepenii sunt mult mai unitari din punct de vedere al proprietatilor.

 

Acestia au un continut ridicat de apa apreciat la circa 93% din masa pe care o detin, de aceea consumul lor asigura o buna hidratare a organismului si o intensificare a procesului de eliminare a toxinelor. Acest lucru se traduce si prin scaderea riscului in fata unor boli ale sistemului excretor, cum este "piatra la rinichi".

 

 De asemenea pepenii sunt bogati in proteine, vitamina C si substante carotenoide ce au  proprietati antioxidante. S-a constatat ca antioxidantii pe care ii cuprind scad riscul producerii cancerului de colon si al atacurilor de cord.

 

In ciuda asteptarilor, consumul acestor fructe ajuta la intarirea oaselor datorita continutului  bogat de calciu, lucru ce le recomanda ca veritabil suport in tratarea osteoporozei sau altor afectiuni.

 

Nu in ultimul rand, fiind bogati in potasiu, pepenii au si capacitatea de ridica tensiunea arteriala celor care sufera de hipotensiune.

 

Pentru a beneficia de toate aceste proprietati consumati fructele cat mai coapte, fie sub forma traditionalelor felii fie trecute prin storcator si transformate in suc.

 

Daca doriti cu adevarat sa va sporiti sanatatea cu ajutorul pepenelui eliminati din gand posibilitatea de a-l consuma cu votka sau alte bauturi alcoolice, asa cum indica retele anumitor cocktailuri de sezon.

 

Articole asemănătoare