Portocala pentru sanatate

Un fruct plin de savoare pe care il putem gasi in orice parte a anului, cu multa vitamina C, antioxidanti, fibre si minerale, portocala este un desert sau o gustare delicioasa, dar poate fi folosita si ca un aliat oferit de medicina traditionala pentru o stare de sanatate cat mai buna. Pentru un sistem imunitar puternic avem nevoie de vitamina C, iar o singura portocala de marime medie ne ofera mai mult decat necesarul zilnic. Fibrele ajuta digestia, iar gustul dulce si aromat face din portocala o alternativa sanatoasa pentru dulciurile din comert. Singura, sub forma de suc, alaturi de alte fructe intr-o salata plina de culori si gusturi, dar si ca decoct sau ulei esential, portocala ofera beneficii surprinzatoare intregului organism.

Cum are multa vitamina C si antioxidanti, portocala este recomandata mai ales in anotimpul rece pentru a intari sistemul imunitar atat la adulti cat si la copii. Veti putea sa preveniti astfel racelile de sezon si veti avea un plus de energie atat de necesar.

Sub forma de suc sau gustare portocala este recomandata datorita fibrelor si pentru o digestie mai usoara, fiind recomandate mai ales celor care sufera de constipatie sau indigestie.

Un pahar de suc de portocale baut zilnic reduce riscurile aparitiei nisipului si pietrelor la rinichi, dar si nivelul aciditatii din urina.

Cum sunt fructe cu multi antioxidanti, portocalele nu sunt doar dulci si aromate, dar si o solutie naturala pentru a combate actiune radicalilor liberi in corp, prevenind anumite afectiuni cardiovasculare.

Pentru curele de detoxifierea a organismului si intarire a intregului sistem imunitar puteti sa folositi diverse retete ce au la baza portocalele. Fierbeti 1 portocala si doua trei lamai (toate taiate felii, cu tot cu coaja) in jumatate de litru de apa, cu una sau doua linguri de miere pentru un plus de nutrienti si un gust mai dulce. Se lasa sa fiarba pentru 4-5 minute, se lasa putin la racit si se strecoara. Pastrati sucul la rece daca nu il beti imediat. Este o alternativa sanatoasa atunci cand vreti altceva decat sucurile din magazine.

Mancati cel putin o portocala mare si beti un pahar de suc proaspat stors zilnic daca suferiti de anemie, epuizare fizica si nervoasa, oboseala cronica, sau in perioadele de convalescenta.

Datorita continutului mare de vitamina C portocalele sunt recomandate si pentru a preveni anumite tipuri de cancer, precum cel bucat, de colon sau de san. Cum sunt o prezenta obisnuita in dietele mediteraneene va puteti folosi de aceste avantaje oferite de natura in fiecare zi.

Este un fruct dulce, dar cu putine calorii, asa ca poate fi inclus pe lista alimentelor recomandate in regimurile de slabire.

Sub forma de suc proaspat sunt indicate in cazurile de raceli sau gripe, ca un adjuvant delicios care scade febra si ajuta vindecarea.

Feliile decojite de pielita se aplica pe pielea fetei sau a corpului pentru a reduce petele si a vindeca mai usor leziunile superficiale, dar si pentru a intarzia aparitia ridurilor.

Foto: absfreepic.com

Articole asemănătoare

  • Ceai de cuisoare cu scortisoara

    O reteta simpla pentru un ceai sanatos, cu surprinzatoare efecte pentru sanatate. Cuisoarele aromate nu au doar un gust interesant, ci si antioxidanti, vitamina C, fibre, magneziu si calciu. Infuzia imbunatateste digestia, ajuta in racelile obisnuite pentru a calma simptomele neplacute, este recomandata celor care vor sa scape mai usor de kilogramele in plus si mentinea pielea mai tanara si mai sanatoasa. Cuisoarele intregi vor fi sfaramate intr-un mojar si pentru un plus de aroma adaugati scortisoara si (pentru cine prefera) un pic de pudra de ghimbir sau ghimbir proaspat, ras cat mai fin.

  • Coriandrul pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, K si proteine, frunzele de coriandru sunt perfecte in salate, supe sau pentru a improspata o mancare, iar fructele si semintele se folosesc dupa uscare si macinare pentru diverse tincturi si infuzii sau, de ce nu, uleiuri esentiale, produse usor de gasit in magazinele de specialitate.

  • Spanacul, un aliat esential pentru un sistem imunitar puternic

    Banalul spanac are nu mai putin de 15 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate: vitamina A si K, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, fier, potasiu si lista poate continua.

  • Conopida - cinci beneficii pentru sanatate

    Are putine calorii, aduce destul de repede senzatia de satietate, este recomandata in diverse diete de slabire pentru ca o puteti prepara in numeroase feluri.

  • Top 4 ceaiuri medicinale pentru sanatate

    Ceaiul de musetel: unul dintre cele mai populare, il gasim sub forma de pliculete sau ca planta uscat, cu un miros usor, dulceag, gust placut pe care il recunosti imediat, si este o solutie traditionala pentru durerile usoare sau pentru raceli, simplu sau indulcit cu miere ori zahar


Warning: fopen(cache/0770af0a0139f85fc68ecbad6cb4581e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139