Praz

prazSe cultiva prin rasad, care se produce în rasadnite reci, pe straturi, sau in ghivece, prin semanare, la sfârsitul lunii martie sau începutul lui aprilie. Pentru 1000 mp de cultura trebuiesc 45000-55000 fire de rasad care se obtin din 600-800 gr samânta.
Plantarea rasadului în gradina se face la începutul lunii iunie, la 30 cm între rânduri si 15-20 cm pe rând, dupa ce s-a fasonat (se scurteaza cu 1/3 radacinile si frunzele).
Îngrijirea se face prin prasile, udari, îngrasare suplimentara (ca la ceapa). Plantele se musuroiesc pentru a favoriza albirea si fragezirea bazei tulpinilor.
Pentru consum în timpul verii, recoltarea începe la sfârsitul lunii iulie, iar prazul pentru iarna se recolteaza toamna târziu (noiembrie).
Se poate pastra peste iarna în pivnite, prin îngroparea radacinilor si o parte din tulpina în nisip.
La 1000 mp de cultura se pot obtine 1500-4000 kg praz.
Soiuri: cel mai raspândit soi este Camus, cu tulpini lungi si viguroase, de 60-70 cm; alte soiuri sunt Carentan, Parox, Pelux, etc.

Articole asemănătoare

 • Supa de cartofi cu praz si crutoane

  Simpla, satioasa, potrivita pentru pranz sau cina, se prepara usor si repede.

 • Supa - crema de praz

  Usor de preparat, o supa plina de vitamine, gustoasa si revitalizanta, perfecta atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.

 • Placinta cu praz si branza

  O placinta buna pentru o servi la birou alaturi de o cana cu ceai cald sau cu lapte batut este placinta cu praz si branza.

 • File de somon cu sparanghel si praz

  Orice reteta cu peste este delicioasa dar va invitam sa savurati de data aceasta un preparat plin de vitamine: file de somon cu sparanghel si praz.

 • Retete sanatoase. Pilaf cu praz si naut

  Un preparat delicios chiar si pentru cei mici, reteta de pilaf cu praz si naut se poate regasi la o masa de pranz sanatoasa. Ingredientele necesare sunt: