Sarea iodata

 

Iodul este un micro-element nutritiv, ca si fierul, calciul sau fosoforul, care este indispensabil organismului uman. Iodul este mai putin raspandit in natura decat alti micronutrienti, de aceea este posibil ca uneori nevoile de iod ale organismului sa nu poata fi asigurate printr-o alimentatie obisnuita.

Iodul intra in compozitia hormonilor tiroidieni care au un rol foarte important in cresterea si in functionarea normala a unor sisteme. Lipsa iodului duce la o productie insuficienta a acestor hormoni, ceea ce afecteaza diferite parti ale corpului ca de exemplu : muschii, ficatul, rinichii si mai ales creierul, cu precadere in perioada de crestere.

Este important de subliniat ca efectele negative asupra creierului, produse prin lipsa de iod in perioada de crestere, nu pot fi remediate, insa pot fi prevenite.

Tulburarile prin deficit de iod includ :

*retard mintal

*alte efecte ce pot aparea in dezvoltarea sistemului nervos

*gusa (marirea tiroidei)

*lentoare fizica

*incetinirea cresterii (sau chiar stagnare) si dezvoltare disformica a organismului

*sterilitate

*cresterea mortalitatii in randul copiilor

Cel mai devastator efect al lipsei de iod este cel asupra creierului uman, deoarece in lipsa iodului, celulele nervoase nu se pot dezvolta iar aceste efecte aparute in perioada de crestere a copilului fiind ireversibile.

Articole asemănătoare

  • Cum scapi de obisnuinta de a manca multa sare

    Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului.

  • 6 lucruri putin cunoscute privitoare la sare

    Sarea este ieftina si disponibila pretutindeni in zilele noastre insa nu a fost asa dintotdeauna. In trecut, valoarea ei ajunsese sa echivaleze cu cea a aurului, de unde numele de “aur alb”.

  • Sos libanez cu usturoi

    Puneti usturoiul curatat intr-un blender si amestecati pana cand devine pasta. Adaugati uleiul foarte incet, sarea si sucul de lamaie

  • Regimul desodat

    Fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica, traim cu convingerea ca "sarea da gustul" si o folosim in alimentatie in cantitati inadecvate, crescand astfel riscul declansarii bolilor.

  • Secrete din bucatarie. Diferite intrebuintari ale sarii

    Sarea este cunoscuta celor mai multi dintre oameni fie ca inamic al sanatatii fie ca prieten. Depinde ce privesti, partea goala sau partea plina a paharului, dupa cum graieste zicala romaneasca.