Sfecla

sfecla

frunza de sfecla

sfecla 2

Descriere
Sfecta este o leguma foarte populara; este o excelenta sursa de vitamina A, iar radacinile sursa de vitamina C. Frunzele se pot prepara sau servi proaspete, iar radacina se fierbe si se serveste taiat sau feliat.

Perioada de plantare a sfeclei
Sfecla este destul de rezistenta la frig si poate fi plantata in gradina la aproximativ 30 de zile dupa ce trece pericolul de inghet. Desi creste mai bine in perioadele cu temperaturi crescute, semintele germineaza mai bine pe vreme mai rece si in conditii de umiditate crescuta. Plantarile succesive se pot incepe la intervale de 3-4 saptamani pana la mijlocul verii, pentru a avea legume proaspete tot timpul. O buna irigare asigura germinarea si inradacinarea corespunzatoare a plantelor.

Mod de plantare
Semintele de sfecla sunt de fapt un buchet de seminte, prinse inauntrul legumei. In aceeasi leguma pot creste mai multe seminte. Semintele se planteaza la o adancime de 1-1,5 cm si la 2,5-3 cm distanta una de alta. Intre randuri se lasa 30-45 cm. Plantele fragile sunt deseori rezultatul plantarii la o adancime prea mare a semintelor sau a lipirii pamantului dupa ploi dese. Semintele pot germina dupa o perioada relativ lunga de timp, si nu toate la aceeasi inaltime. Unii gradinari acopera stratul de pamant semanat cu o folie sau un carton - astfel se mentine umiditatea si ploile nu mai pot aduce daune; folia sau cartonul trebuie inlaturate imediat ce incep sa apara plantele.

Rasadurile trebuie neaparat rarite astfel incat, in final, sa ramana cam 2,5-8 cm intre plante. Daca rarirea se amana pana cand plantele au deja 8 cm inaltime, cele care se inlatura pot fi folosite in bucatarie (sunt asemanatoare spanacului).

Desi se face foarte rar, sfecla poate fi transplantata. In zonele cu temperaturi foarte reci, semintele se seamana in vase, in sera. Si acestea trebuie rarite, la fel ca cele semanate direct afara. In plus, trebuie avut grija ca radacina si tulpina sa se dezvolte vertical (e foarte important).

Ingrijire
Cultivarea la adancimi mici este importanta pentru ca sfecla pierde foarte repede teren cand este inconjurata de buruieni, mai ales cand planta este mica. Deoarece radacinile sfeclei nu se dezvolta adanc in pamant, buruienile trebuie controlate de la inceput. Cultivarea sfeclei la adancimi se realizeaza in detrimentul radacinii. Ca toate legumele de la care se consuma radacina, sfecla are nevoie de un pamant fertil, mai ales bogat in potasiu, pentru a se dezvolta viguros. Plantele trebuie sa aiba umiditate constanta.

Recoltare
Sfecla se recolteaza cand atinge dimensiunile dorite. In aproximativ 60 de zile, sfecla este destul de mare cat sa poata fi folosita in preparate culinare. Daca are conditii adecvate, planta atinge repede dimensiuni mai mari.

Articole asemănătoare

  • Chipsuri de sfecla rosie

    O gustare interesanta, dar cu destule calorii din cauza uleiului in care sunt prajite feliile de sfecla rosie.

  • Smoothie cu lapte de migdale, capsuni si sfecla rosie

    Poate sfecla rosie sa completeze aroma fructelor de padure, dulceata putin acrisoara a capsunilor, totul pe un fond placut cu note de migdale?

  • Suc energizant cu sfecla rosie, fenicul si fructe

    Daca v-ati obisnuit cu un smoothie din fructe de ce sa nu incercati un pahar cu suc de mere, portocala alaturi de sfecla rosie si limeta.

  • Salata de sfecla rosie cu portocale

    O combinatie intre gustul dulce de sfecla si cel acid de portocale, este o salada buna pentru zilele de toamna.

  • Sfecla rosie din soiul Egipski

    Egipski este o varietate timpurie de sfecla rosie, foarte gustoasa si usor de conservat, de forma rotund turtita si un colorit visiniu inchis, in interior pulpa fiind suculenta si de nuanta roz spre visiniu. Este un soi pe care il putem adapta mai multor retete sau il putem conserva in otet, si la fel de bine poate fi folosit pentru sucuri si smoothie-uri.