Soiuri de struguri pentru vinuri albe

La stabilirea soiurilor de struguri destinate obtinerii vinului se are in vedere ca acestea sa fie de mare productie, rezistente la temperaturi scazute (mai ales ca cea mai mare parte din acestea nu se ingroapa in timpul iernii), sa asigure produse superioare si vinuri cat mai complete, aromate si echilibrate. 

Aligote. Este un soi de mare productie, raspandit in toate podgoriile din Moldova, incepand de la Iasi pana la Odobesti si chiar in restul tarii. Strugurii au forma cilindrica, cu boabe sferice, de culoare verde-galbuie, ruginite pe partea dinspre soare. Da productii mari de struguri si vinuri destul de apreciate. Este un soi sensibil la mucegai.

Galbena de Odobesti. Este un soi romanesc, foarte raspandit in podgoriile din sudul Moldovei. Strugurii sunt cilindro-conici, cu boabele sferice, de marime mijlocie, suficient de indesate pe ciorchine, de culoare galbena-verzuie, ruginite pe partea insorita. Da productii foarte mari si vinuri de consum curent.

Feteasca alba. Este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti, raspandit cu precadere in toate podgoriile din Moldova si Transilvania, unde produce cele mai echilibrate vinuri. Strugurii sunt cilindrici, cu boabe rotunde, mici, colorate in verde-galbui. Da productii mijlocii de sturguri si vinuri de aleasa calitate.

Feteasca regala. Este un soi foarte valoros, atat prin productia sa ridicata cat si prin calitatea vinurilor sale. S-a raspandit in toate podgoriile tarii, dar mai cu seama in Transilvania si Moldova. Strugurii sunt cilindrici, cu boabele sferice,  de culoare verde-galbuie. Da productii din cele mai ridicate si vinuri alese.

Muscat Ottonel. Face parte din categoria soiurilor pentru producerea vinurilor aromate albe. Strugurii sunt cilindrici, cu boabele rotunde, de marime mijlocie, cu pielita verde-galbuie, acoperita cu multa bruma, care ii imprima o nuanta albicioasa. Miezul este crocant, semizemos si cu gust aromat. Da vinuri foarte aromate si adesea dulci. Este indicat atat ca soi de vin cat si ca soi de masa. 

Sursa foto

Articole asemănătoare