Streptocarpus - flori delicate, pe tot parcursul anului

streptocarpus

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Denumire stiintifica: Streptocarpus hybridus

 

Denumiri comune: Primula de Africa

 

Familie: Gesneriaceae

 

Origine: Madagascar, Kenya, Africa de Sud

 

 Aspect si prezentare:

 

Streptocarpus este una din acele plante frumoase, relativ usor de ingrijit, pe care ni le dorim, imediat ce le vedem inflorite. Frunzele de aproximativ 15 cm, de culoare verde inchis, forma oval-alungita si marginile neregulate, sunt gofrate, prezentand nervuri dese si evidente si sunt acoperite cu perisori foarte fini, acestia oferindu-le un aspect catifelat. Florile, asemanatoare unor mici trompete, masoara cca 3 cm in lungime si cam tot atat in diametru, au de regula cinci petale si pot fi intr-o singura nuanta sau cu centrul (gatul) de culoare diferita. 

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

 

Este o planta de interior, usor de cultivat, daca i se poate asigura umiditatea atmosferica necesara. Are nevoie de o foarte buna aerisire, acest lucru contribuind in mod esential la sanatatea ei.

 

Lumina are o influenta majora in cresterea frunzelor si mai ales in formarea bobocilor, pentru acest lucru Streptocarpus necesitand cateva ore de soare zilnic. Vara, in zilele caniculare, are nevoie de umbrire partiala, altfel frunzele si florile vor suferi arsuri si se vor vesteji repede.

 

Nu tolereaza caldura puternica, temperatura ideala de cultivare situandu-se intre 18 si 24 de grade Celsius. Iarna, la temperaturi de 14-16 grade, planta stagneaza din crestere si intra intr-un semi-repaus, nemaidezvoltand frunze sau flori. Nu tolereaza curentii reci de aer, fiind sensibila la schimbarile bruste de temperatura.

 

Se planteaza intr-un substrat afanat si usor acid, pe baza de mranita de frunze si turba, cu un pH cuprins intre 5,5 si 7 si se uda cu apa dedurizata, tinand seama de caldura si de anotimp.

 

Streptocarpus necesita umiditate atmosferica ridicata, in special in perioada calda, aerul foarte uscat determinand ofilirea rapida a florilor, brunificarea si vestejirea frunzisului si favorizand atacul paianjenilor rosii. Iarna nu este indicat ca mediul inconjurator sa fie foarte umed, mai ales daca temperatura este scazuta, combinarea celor doi factori intr-un spatiu inchis, putand conduce la imbolnavirea plantei cu Botrytis cinerea (Mucegaiul cenusiu).

 

Are nevoie de fertilizare, astfel ca administrarea in apa de udare a unui ingrasamant lichid, pentru plante cu flori, contribuie la obtinerea unei infloriri bogate si la rezistenta plantei impotriva insectelor si bolilor. Ingrasamintele se vor aplica din aprilie pana in septembrie, la interval de 15-20 de zile.

 

Planta infloreste din primavara, pana toamna tarziu, din centrul rozetei de frunze, aparand in mod continuu tije florale subtiri, ce poarta in varf buchetele de flori delicate, in nuante de rosu, roz, alb sau mov. Daca dispune de caldura si lumina suficienta, planta poate inflori si pe timpul iernii.

 

Inmultirea se realizeaza cel mai usor prin despartirea tufelor, dar se poate realiza si prin butasi de frunze sau din seminte.

 

Cea mai des utilizata metoda este butasirea frunzelor sau a fragmentelor de frunza, pe pat de turba, cu asigurarea conditiilor de umiditate si caldura de fond. Inradacinarea frunzelor poate dura intre 30 si 45 de zile, puii aparand abia dupa cca. 2 luni de la plantarea butasilor. Acestia se transplanteaza in ghivece de dimensiuni mici, abia dupa ce au format minim 2 frunze, de 2-3 cm lungime.

 

Obtinerea acestor plante din seminte este anevoioasa, necesitand multa rabdare si atentie, din aceste considerente fiind rezervata pasionatilor si celor experimentati.

 

Trucuri si sfaturi speciale:

 

In perioadele calduroase, mariti umiditatea atmosferica folosind un umidificator sau vase cu apa asezate langa ghiveciul plantei. Nu stropiti frunzele, picaturile de apa provoaca arsuri inestetice. Protejati Streptocarpusul de frig si de curenti de aer, dar pozitionati-l intr-o locatie care sa-i asigure o aerisire buna.

Dupa trecerea florilor, indepartati-le de pe planta, pentru a stimula formarea de noi tije florale.

 

Specii si varietati:

 

S. dunnii, S. rexii, S. wenlandii, S. grandiflora, S. pusillus (cu o singura frunza si flori albe).

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Fructe sanatoase in timpul iernii

    Este foarte important sa avem grija de organismul nostru pe tot parcursul anului. Iarna ne simtim de foarte multe ori mai slabiti ca nicidata

  • Turta dulce. Povestea unui simbol al Craciunului

    Chiar daca este disponibila in standul cu dulciuri pe tot parcursul anului, turta dulce isi recapata farmecul cu prilejul Craciunului, cand negresit revine in centrul atentiei.

  • Toamna castiga sanatate mancand fructe si legume!

    Este usor sa te mentii sanatos in timpul verii, atunci cand gradinile noastre si pietele abunda in fructe si legume proaspete. Este important insa ca dieta noastra sa includa vegetale pe tot parcursul anului pentru a fi feriti de neplacerile care apar in lipsa nutrientilor de care organismul are nevoie.

  • Ceaiul de eucalipt si sanatatea

    Eucaliptul este un gen de plante din familia Myrtaceae care creste in Australia, Papua Noua Guinee, Indonezia si Filipine si care se prezinta sub forma unor arbori sau arbusti cu frunzele verzi pe tot parcursul anului.

  • Acalypha

    Este o planta decorativa prin frunzisul interesant colorat si, uneori, prin flori. Acalifele sunt, in principal, de 2 tipuri: specii si cultivaruri cu frunzis frumos colorat, dar care au flori nesemnificative si cele cu flori decorative, dispuse in ciucuri lungi. Acalypha hispida are frunze verzi mari, ajunge la inaltimea de 2m, este o tufa bogat ramificata. Produce pe tot parcursul anului inflorescente lungi, asemanatoare unor ciucuri rosii (uneori verzi), care amintesc de coada stufoasa a vulpii. Acalypha godseffiana inalta de 60-80 cm, are frunze verzi cu alb, "tivite" pe margini cu alb-crem. Acalypha wilkesiana are 100-120 cm inaltime si frunze aramii cu pete de diverse nuante de rosu, portocaliu, verde, brun.


Warning: fopen(cache/59d0c3d998ab233bd0be4949396c8889) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139