Sunatoarea, antidepresiv si nu numai

  Alaturi de medicamentele recomandate de medicii specialisti, plantele pot lupta adeseori cu succes impotriva bolilor cronice si unor afectiuni trecatoare.

Printre plantele des folosite in medicina naturista si cu variate efecte benefice in unele afectiuni  se afla si sunatoarea.

 

plante medicinale

 

Sunatoarea (Hypericum perforatum), numita in limbaj popular si pojarnita, drobisoara sau neruja, creste spontan in zonele deluroase si de munte, pe pajistile insorite. Este usor de recunoscut prin tulpinile drepte cu frunze mici rotunjite si mai ales prin inflorescentele alcatuite din flori mici galbene cu stamine stralucitoare in aceeasi nuanta.

 

Cele mai cautate sunt florile ei, dar se folosesc cu efecte foarte bune si tulpinile cu frunze. Sunatoarea se foloseste atat sub forma de ceaiuri, dar si sub forma de tincturi sau cataplasme. Principiul activ de baza al acestei plante este hipericina, o substanta brun-rosiatica, ce se poate observa chiar atunci cand strivim in mana aceste flori. Datorita si celorlalti compusi (colina, rezine, uleiuri volatile, flavonozide, fitonicide si beta-caroten), sunatoarea este folosita cu foarte bune rezultate in diverse afectiuni precum: alergii, eczeme, iritatii si alte afectiuni ale pielii, afectiuni dentare (gingivite, afte si rani la nivelul cavitatii bucale, abcese dentare), gastrice si de vezica biliara si afectiuni nervoase.

 

Pot fi ameliorate si vindecate cu ajutorul extractului si uleiurilor de sunatoare: migrenele, nevralgiile, starile de ametela si vertij, starile de depresie si de anxietate, atacurile de panica, tulburarile emotionale puternice. Tinctura, infuzia, uleiul si unguentul de sunatoare sunt principalele forme sub care se utilizeaza aceasta planta medicinala.

 

GradinaMea.ro

copyright

Reproducerea textului fara acordul GradinaMea.ro se sanctioneaza conform legii

Articole asemănătoare