Un mar pe zi tine doctorul departe

un mar pe zi tine doctorul departe

mere

Fraza aceasta s-a dovedit a fi adevarata si in laboratoarele cercetatorilor. Nu numai ca merele au putine calorii si multe fibre, dar nutritionistii si oamenii de stiinta au descoperit ca merele previn unele probleme de sanatate sau cel putin reduc riscurile la care sunt expuse corpurile noastre zilnic. Proprietatile lor curative si de prevenire au captivat atentia a numeroase cercetari in toata lumea. Unele din aceste studii au descoperit ca...

- Substantele nutritive antioxidante din sucul de mere ajuta la reducerea colesterolului, mai ales a lipo-proteinelor cu densitate scazuta, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Tot substantele nutritive antioxidante din mere incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule.
- Unele substante din mar, in special cea numita quercetina, se pare ca reduce riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca riscul de aparitie a acestui tip de cancer se reduce la jumatate.
-  Se pare ca merele imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti.
- Merele ajuta la intarirea oaselor.
- Oamenii care mananca multe mere in mod obisnuit au 20% mai putine sanse de declansare a cancerului.
- Merele sunt foarte bogate in fibre. Aproape 80% din fibrele din mar sunt solubile si reduc colesterolul. Restul de 20% sunt fibre nesolubile despre care se crede ca previn bolile cancerigene.
- Potasiul, care se gaseste in mere, este important in normalizare apresiunii arteriale.

cos cu mere

soiuri de mere

Prin urmare, se pare ca natura a fost la apogeul creativitatii sale cand a inventat marul. El are tot: gust bun, aspect minunat si substante nutritive dintre cele mai sanatoase.

- Merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu. Comparati numai aceste date cu cele de pe o punga de chipsuri...
- Un mar obisnuit ca dimensiune contine numai 80 calorii. Nici nu se poate compara cu caloriile dintr-o felie de tort...
- Merele contin 5 grame de fibre, adica 20% din doza zilnica recomandata. Este un procent mai mare decat la majoritatea cerealelor.
- Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si in plus substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu. Din acest punct de vedere, marul pare un depozit de substante hranitoare.
- Cand sunt mancate ca o gustare, merele suprima foamea pentru mai mult timp decat alimentele din categoria "junk food". Merele sunt o buna alegere in orice dieta.

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.

  • Patru fructe pentru o piele mai sanatoasa

    Se recomanda sa mancati un mar pe zi, oferind astfel organismului si fibre, minerale si alte vitamine, dar si mai multa forta si energie

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care


Warning: fopen(cache/e085cd8095c87f6a1f0031d68597304c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139