Valoarea nutritiva a pulpei si semintelor de dovleac

Dovlecii variaza foarte mult in privinta formei, dimensiunii si pigmentarii. Desi sunt in general asociati cu portocaliul si galbenul, in alte parti ale lumii fructele sunt verzi sau chiar rosii.  Culoarea galben-portocalie a celor care se intalnesc pe teritoriul tarii noastre este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten.

Dovleacul, "personaj" popular mai ales toamna, este un rezervor de vitamine, minerale si alti nutrienti sanatosi. De aceea, fie ca vorbim de pulpa sau de semintele sale, consumul regulat de dovleac inlesneste sanatatea si stimuleaza sistemul imunitar. Iata pe scurt care sunt principalele beneficii pe care ni le ofera simbolul Halloween-ului:

Continut ridicat de carotenoide. Beta-carotenul este o provitamina regasita din abundenta in dovleac ce este convertita in vitamina A. Carotenoidele participa la eliminarea radicalilor liberi din organism si ajuta la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor cardiovasculare. Acestea contin de asemenea luteina si zeaxantina, compusi cunoscuti pentru calitatea de a impiedica degenerarea tesuturilor oculare. 

Proteinele si acizii esentiali grasi. Semintele de dovleac, in special, se remarca printr-un continut insemnat de proteine vegetale. Fitosterolii din uleiul de seminte pot sa inlocuiasca colesterolul rau din sange, lucru care se traduce printr-un organism mai sanatos.   De asemenea, semintele de dovleac sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali care au efecte benefice in corp. Amintim in acest sens cateva dintre afectiunile impotriva carora actioneaza cu succes: hipertensiunea arteriala, artrita si cancerul. Specialistii au asociat actiunea acizilor grasi esentiali cu pielea sanatoasa si cu imbunatatirea puterii creierului.

Vitamina C. Aceasta lupta impotriva radicalilor liberi din organism, imbunatateste imunitatea si stimuleaza productia colagenului. Continutul ridicat de vitamina C din dovleac ofera protectie impotriva diferitelor forme de cancer.

Magneziul, potasiul si zincul. Atat pulpa cat si semintele de dovleac contin magneziu, un mineral esential care alaturi de calciu este esential pentru sanatatea sistemului osos. Studiile arata ca o dieta bogata in potasiu poate preveni aparitia bolilor cardiovasculare  (hipertensiunea arteriala). La randul sau, zincul din dovleac este important fiindca ofera sprijin persoanelor care prezinta risc de osteoporoza.

Fibrele. Pulpa de dovleac are un continut foarte scazut de calorii insa se mandreste cu cantitati insemnate de fibre dietetice. Acestea s-au dovedit extrem de eficiente in tratarea tulburarilor gastro-intestinale. Consumul regulat de fibre poate ajuta la scaderea colesterolului rau din sange si la reglarea nivelului de zahar. 

Pulpa de dovleac contine L-triptofan, un compus chimic responsabil in mare masura pentru sentimentele de bunastare si fericire. Avand dovleacul ca parte a dietei zilnice, va puteti tine starea de spirit la un nivel inalt, prevenind pe aceasta cale depresia.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci ardei iute

    Ardeiul iute rosu are un nivel ridicat de betacaroten, esential pentru buna functionare a organismului, si consumat de preferinta crud va ajuta sa aveti un sistem imunitar mai puternic si sa rezistati in fata infectiilor si bolilor de sezon.

  • Ne poate dauna excesul de ceai verde?

    Indiferent ca este savurat mai des sau mai rar, din placere sau pentru anumite beneficii cunoscute, ceaiul verde are multe de oferit. Intre puterile sale multiple, functia de stimulare a metabolismului si capacitatea de prevenire a racelii ocupa un loc central.

  • Produsele din soia, postul si sanatatea

    Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.

  • Supa de dovleac cu smantana

    O supa delicioasa si usor de preparat este supa de dovleac cu smantana. Dovleacul are un continut foarte bogat in antioxidanti si beta-caroten, oferind astfel organismului nostru protectie si incetinind procesul de imbatranire.

  • Semintele de dovleac si sanatatea

    Semintele de dovleac pot sa constituie o gustare in oricare moment al zilei, fiind nutritive si pline de energie.