Vinete

VinetePatlagelele vinete, ca si cele rosii, sunt plante pretentioase la caldura, apa, lumina si hrana. Samānta īncolteste numai la temperaturi ce depasesc 14-15 grade C, iar la temperaturi sub 0 grade C plantele mor. Cer mai multa apa, deci se uda mai des. Daca nu au suficienta lumina īn rasadnita, plantele se īngalbenesc si se alungesc. Daca sunt umbrite īn teren, nu leaga rod.

Ce soiuri cultivam?


Sunt recomandate urmatoarele soiuri: „Delicia” pentru culturi timpurii, „Danubiana” pentru culturi de vara, „Pana Corbului” si „Bucurestene” pentru culturi tārzii.

Cum se produce rasadul de vinete?

Vinetele se cultiva numai prin rasad. Semanatul īn rasadnite se face la sfārsitul lui februarie, īnceputul lui martie. Repicatul se face la 7-7 cm sau 8-8 cm cu mult pamānt la radacina sau īn ghivece nutritive.
Plantarea rasadurilor se face la īnceputul lunii mai, la 60 zile de la semanare, cānd au 6-7 frunze, la 60-70 cm īntre rānduri si 30 cm pe rānd, la aceeasi adāncime la care au stat īn rasadnita.
La plantare se pun la cuib 50-100 gr mranita. Dupa plantare se uda fiecare planta cu 1-1,5 litri apa si se trage pamānt maruntit īn jurul plantei.
Cum se īngrijeste?
Īn general, īngrijirea se face asemanator cu cea de la tomate, cu anumite specificatii: se fac 4-5 prasile, se uda mai des ca rosiile (4-5 zile), iar īngrasarea se face de 3 ori, prima data la 10-15 zile, iar celelalte 2 īngrasari la intervale de 15-20 zile. Vinetele bune de recoltat au o culoare neagra lucioasa si sunt elastice, daca se strāng usor īntre degete si podul palmei. Fructele īmbatrānite devin amare. La recoltare se taie cu codita cu tot, de obicei dimineata, pe racoare. Recoltarea se repeta din 7 īn 7 zile. O planta poate produce 5-6 vinete, aproximativ 1-1,5 kg.

 

Articole asemănătoare

  • Paste cu vinete si busuioc

    O reteta de paste cu gust intens de vinete si note puternice de busuioc, consistenta si foarte buna ca fel principal.

  • Crema de vinete cu masline si maghiran

    Pentru cei care isi doresc sa incerce altceva decat clasica salata de vinete.

  • Vinete cu ardei, tomate si ienibahar

    O mancare satioasa de vinete cu ardei si rosii delicioase alaturi de un condiment odinioara foarte des intalnit, astazi folosit mult prea rar. Este o combinatie cu un gust de vara, dens si puternic, alaturi de notele exotice ale ienibaharului. Poate fi un prim fel consistent sau o gustare pentru dupa-amiaza.

  • Retete pline de gust. Vinete mediteraneene cu mozzarella si busuioc

    O reteta cu care veti fi pe placul invitatilor poate fi reteta de vinete mediteraneene cu mozzarella si busuioc. Ingredientele pentru preparare le descoperiti in cele ce urmeaza:

  • Vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt

    Printre retetele de toamna pline de vitamine si gustoase se numara si cea de vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:


Warning: fopen(cache/5be1423d46c247592ca893b812f3747e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139