Vitamina A

 Precursorul vitaminei A este beta-carotenul care, fiind in stare naturala, nu este toxic. Beta-carotenul este un antioxidant impotriva radicalilor liberi care sunt produsi de corp.

Aceasta vitamina este stocata in stratul de grasime al corpului tau. Luata in cantitate mare, vitamina A sintetica poate fi toxica. Cantitatea de vitamina A se masoara prin Echivalentul de Retinol.

Eliberarea de radicali liberi in corp poate duce la probleme de sanatate. Cercetari medicale recente arata ca alimentele bogate in beta-caroten reduc riscul producerii cancerului.

Proprietati:

- asigura frumusetea parului si a pielii;

- ajuta in formarea unei structuri osoase sanatoase si in cresterea dintilor, la copii;

- este esentiala in vedere in special pe timp de noapte;

- ajuta la regenerarea tesuturilor;

- reduce pericolul unor infectii;

- ajuta in protejarea mucoasei nazale, a gurii si a plamanilor;

Carente:

- pierderea vederii pe timp de noapte;

- piele uscata;

- pierderea gustului;

- pierderea parului;

- cresterea riscului unei infectii;

- dificultati in crestere;

- dinti si gingii cu probleme;

Excese:

Toate aceste inconveniente sunt valabile numai pentru vitamina A de origine sintetica (suplimente medicamentoase):

- distrugerea ficatului;

- greturi;

- pierderea parului;

- dureri de cap;

- dureri osoase;

- piele uscata si buze crapate;

- pierderea apetitului;

- dificultati la nastere;

- cresterea oaselor anormal;

- caderi nervoase;

Alimentele ce contin vitamina A:

Alimentele cu cel mai bogat continut de vitamina A sunt:

- morcovi;

- cartofi dulci;

- ficat;

- mango;

- spanac;

- caise;

- lapte;

- branza;

- oua;

Articole asemănătoare

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Sase motive pentru care este bine sa mananci pepene rosu

    Dulce si aromat, sinonim cu lunile de vara si unul dintre deserturile preferate, pepenele rosu este o alegere excelenta in zilele calduroase: hidrateaza intregul organism, satisface pofta de dulce, este o buna sursa de vitamina A, C, are carbohidrati, fibre si putine calorii.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci mai des broccoli

    Broccoli este o excelenta sursa de vitamina A, B, C si K, dar si de potasiu, acid folic, fosfor sau mangan, alaturi de antioxidanti.

  • De ce este bine sa mancam fasole verde

    O excelenta sursa de vitamine, fasolea verde este plina de proteine, carbohidrati si vitamine, fie ca este vorba de vitamina A (ce mentine tineretea pielii si previne anumite boli cronice), K (regenereaza celulele si mentine sanatatea sistemului osos) sau C, dar este si o buna sursa de fier sau fibre, esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv.

  • Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic

    Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.


Warning: fopen(cache/7a61ef4e0a9e8e763228ffac51403454) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139