Cultivarea rosiilor

 Tomata sau rosia (Solanum Lycopersicum) este o planta erbacee din familia Solanaceae.

Plantele de tomate ajung pana la o inaltime de 1 sau 3 metri. Tulpina si frunzele sunt dens glandulare, frunzele sunt lungi de 10-25 cm, iar florile cresc pana la 2 cm si au o culoare galbena. Solanum Lycopersicum este o planta perena, cultivata in aer liber.

Rosiile sunt native din America de Sud. Dovezile arata ca tomatele au fost plante verzi erbacee ce produceau fructe mici de o culoare verde si se dezvoltau in zonele muntoase din Peru.

Pentru a creste armonios rosiile au nevoie de cel putin 8 ore de soare pe zi. Solul trebuie sa fie fertil, profund, bine drenat si valoarea recomandata a pH-ului este cuprinsa intre 5.5 si 6.8.

Prin adaugarea de compost sau alte materii organice in solul unde veti planta rosiile, asigurati acestora o crestere mai rapida.

Bolile tomatelor isi au originea in sol si afecteaza si celelalte legume precum ardeii, vinetele sau cartofii.

In intreaga lume exista aproximativ 7500 de soiuri de rosii. Dintre acestea, tomatele Heirloom devin din ce in ce mai populare deoarece sunt foarte rezistente la diverse boli si totodata sunt si foarte gustoase.

Plantele hibride raman comune si ofera mai multe avantaje in comparatie cu soiurile cu polenizare libera, deoarece hibrizii se maturizeaza mai devreme si mai uniform, sunt rezistenti la boli, iar fructele au o calitate mai buna.

In unele zone rosiile pot fi insamantate direct in gradina, insa cei mai multi oameni tin semintele in casa inainte cu 5 sau 6 saptamani de ultimul inghet, iar apoi planteaza rasadurile afara, in gradina.

In cazul in care optati pentru cumpararea rasadurilor, trebuie sa verificati daca acestea sunt curate si au frunzele de o culoare verde inchis. De asemenea, priviti cu atentie frunzele, in special partea inferioara a acestora, pentru a observa daca rasadul este infestat de insecte daunatoare. Incercati sa cumparati numai plante sanatoase, fara daunatori, pentru a avea tomate gustoase cu un aspect placut.

Intotdeauna, rasadurile se planteaza in gradina numai dupa trecerea inghetului si la o distanta cuprinsa intre 60 si 90 cm.

Inainte de a sadi plantele, solul ar trebui prelucrat cu ingrasaminte echilibrate organic.

In general rosiile nu trebuiesc fertilizate decat atunci cand au flori. Fertilizarea in exces inainte de aparitia florilor nu este recomandata deoarece in loc de fructe veti obtine doar multe frunze.

Inainte de plantare faceti in pamant un sant de mica adancime. Scoateti tulpinile mai mici si ramurile de pe rasadul de rosii, lasand deasupra pamantului doar cateva frunze.

Nu ar trebui sa va faceti griji in cazul in care frunzele sunt lasate in jos in momentul plantarii. In cateva zile isi vor reveni si vor creste corespunzator.

Atunci cand udati tomatele, trebuie sa pastrati intotdeauna apa spre baza plantei si frunzele ar trebui sa fie uscate din cauza ca umiditatea in exces poate fi daunatoare.

In zonele foarte calduroase, un strat de paie in jurul bazei rasadurilor are rolul de a proteja si mentine la o temperatura constanta solul.

Intr-un climat racoros, invelisul tine de cald solului.

In zonele foarte calduroase rosiile trebuiesc udate in fiecare dimineata, iar intr-o zona racoroasa pe parcursul intregii zile, este necesara udarea la 2-3 zile.

Tomatele determinate sunt cele care se opresc din crestere, sunt stufoase si ajung pana la aproximativ 3 picioare (0.91 m inaltime).

Tomatele nedeterminate nu se opresc din crestere si produc o multime de alte ramificatii ce cresc de la tulpina principala a plantei.

Daca fructele sunt departe de a se coace chiar daca acestea beneficiaza de caldura, exista riscul ca rosiile sa putrezeasca. In astfel de situatii este indicat sa inlaturati de pe rasad fructele deteriorate.

De asemenea, dupa o perioada de instabilitate a climei, trecerea de la caldura la seceta si aparitia ploilor de vara, pot sa provoace rosiilor crapaturi. Umiditatea consecventa este o solutie buna pentru a preveni astfel de probleme. Rosiile pot crapa si daca sunt prea coapte.

Rosiile Cherry spre exemplu, crapa la cea mai mica schimbare a vremii, de aceea este bine sa incercati sa le alegeti pe cele coapte inainte de a incepe sezonul ploilor torentiale.

Florile de rosii se desprind prematur cand exista o schimbare brusca de temperatura.

Pentru a preveni inca din faza incipienta ca bolile sa apara, trebuie sa se tina cont de cateva indicatii:

a)Un sol care beneficiaza din plin de razele soarelui va fi lipsit de buruieni si va proteja rosiile de multe boli. Umeziti zona si asigurati-va ca aceasta este acoperita cu un plastic solid, timp de cel putin trei-patru saptamani.

b) scapati de plantele bolnave, pentru a nu preveni raspandirea bolilor;

c) cultivati plante rezistente la boli;

Culegeti fructele cand acestea au o culoare solida (rosu, galben, etc.), de sus in jos. Culegeti-le ori de cate ori este necesar si acordati o atentie sporita celorlalte fructe ce sunt in curs de dezvoltare.

Rosiile tinute in spatii reci vor avea o aroma diminuata. Acestea se pastreaza cel mai bine la o temperatura mai mare de 10 grade Celsius.

Rosiile care se coc in zilele lungi de vara contin mai mult zahar si au un gust mai bun decat cele care se coc in zilele scurte de vara.

Intotdeauna tomatele se coc de jos in sus si de la interior spre exterior.

Soiuri populare de rosii:

Heirlooms, Brandywine, Brandywine OTV, Caspian Pink, Constoluto Genovese, Hillbilly, Radiator Charlie's Mortgage Lifter, Red Tomatoes, Arkansas Traveler, Carmello, Celebrity, Early girl, Stupice, Cherokee Purple, Garden Peach, Jaune Flamee, Lemon Boy, Paul Robeson, Amish Paste, Margherita, Speckled Roman, Sungold, Isis Candy, Matt's Wild Cherry, Super Sweet 100, Cupid.

Studii recente au aratat ca rosiile sunt bogate in vitaminele A si C, dar mult mai importante sunt cele bogate in licopen. Licopenul este un pigment carotenoid rosu aprins si fitochimic, gasit in rosii si alte fructe si legume precum ar morcovii rosii, pepenii verzi si Papaya.

Aceleasi studii au aratat ca licopenul are proprietati antioxidante, amelioreaza simptomele bolilor cardiovasculare, diabetului, osteoporozei si ajuta chiar si la tratarea infertilitatii la barbati. De asemenea neutralizeaza radicalii liberi care pot deteriora celulele din organism.

Articole asemănătoare

  • Cinci retete de cocktail cu suc de rosii

    Savuros, dulce-acrisor, plin de gustul rosiilor bine coapte, cu o aroma ce aminteste de gradinile poate nu foarte mari, dar ingrijite cu rabdare si pasiune, sucul de rosii este folosit adesea in bucatarie pentru sosuri extraordinare, dar sta si la baza mai multor retete de cocktail pentru toate gusturile.

  • Tomatele Kmicic

    Un soi hibrid cu o forma ovala, alungita, pe care o intalnim mai rar in cazul rosiilor, gust dulceag putin astringent, rezistenta buni la boli si daunatori, aceste tomate Kmicic sunt o varietate originara din Polonia, foarte apreciata de cultivatori pentru calitatile sale

  • Cultivarea si ingrijirea florii soarelui

    Cultivarea florii soarelui este o indeletnicire care dateaza pe teritoriul Americii de aproximativ 3000 ani. Inceputul practicarii sale in Europa s-a produs in sec. XIV iar in Romania abia la inceputul sec. XX.

  • Mana rosiilor

    Mare atentie la mana rosiilor, un parazit care poate aduce seriose pagube gradinii dumneavoastra de zarzavat.

  • Cultivarea si ingrijirea cactusilor

    Colectionarea cactusilor poate fi o intreprindere foarte interesanta si distractiva in acelasi timp, pentru ei sunt plante cu forme variate si/sau unice, iar cultivarea acestora nu necesita eforturi exceptionale...


Warning: fopen(cache/1a01c6000ea4a77387ef812e8fbdd39c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139