Gradina Mirabell din Salzburg

Renumita Gradina Mirabell din Salzburg a fost proiectata in 1715, de-a lungul axei nord-sud care uneste Cetatea Hohensalzburg si catedrala orasului, la cererea printului Franz Anton Harrach.

La scurta vreme, in anul 1730, Franz Anton Danreiter aduce numeroase imbunatari reusind sa creeze ceea ce apreciem astazi a fi una dintre cele mai frumoase gradini baroce din Europa.  In secolul al XIX-lea Gradina Mirabell cunoaste o scurta perioada de regres, timp in care mai multe piese originale sunt distruse sau avariate. In coltul sud-vestic al gradinii veti intalni un mic teatru in aer liber ce capata viata in zilele frumoase de vara. 

Grand Parterre este cea mai veche sectiune a gradinii pastrata in spiritul celei originale, fiind inconjurata cu o balustrada  de marmura decorata inca din 1689 cu statuile unor zei romani sau greci. Diana, Flora, Minerva, Ceres, Pomona, Venus, Chronos, Bacchus, Jupiter, Marte, Hercule, Hermes si Apollo, cu totii au fost reprezentati de sculptorul B. van Opstal.

In inima gradinii se gaseste o fanta impresionanta, cu patru grupuri de statui in jurul ei infatisandu-i pe Aeneas ?i Anchises, pe Hercules ?i Antaeus si alte doua scene din mitologia greaca.  Statuile ii apartin lui Ottavio Mosto si au fost executate in  anul 1690 pentru a reprezenta cele patru elemente despre care anticii credeau ca alcatuiesc intreaga lume: focul, aerul, pamantul si apa.

Gradina Mirabell a fost deschisa publicului de Imparatul Franz Joseph in 1854. De atunci pana in zilele noastre s-a impus ca o adevarata capodopera a horticulturii atragand turisti din toate colturile lumii.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Allotria

  Varietate de floribunda cu numerosi boboci mari, grei, de un rosu viu (ce poate sa bata in visiniu in anumite conditii), Allotria este un trandafir excelent atat pentru gradini cat si pentru parcuri sau diverse spatii verzi, dar si pentru un buchet destinat unei ocazii speciale si decoratiuni florale deosebite. Cu parfumul lor usor, dulce, sunt trandafiri care vor transforma radical orice gradina, si din fericire sunt relativ usor de cultivat si intretinut.

 • Laleaua Purple Lady

  Un plus de culoare si eleganta pentru orice gradina, lalele din soiul Purple Lady sunt delicate, cu un colorit violet deschis, intens, sunt spre deosebire de alte lalele rezistente la frig si la perioadele geroase, perfecte atat pentru ghivece, jardiniere sau gradini cat si pentru buchete sau aranjamente florale de mari dimensiuni.

 • Gradina Botanica din Beijing

  Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

 • Gradina Botanica din Tulcea

  Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

 • Gradina Botanica din Singapore

  Gradina Botanica din Singapore a fost fondata de un pasionat al naturii cu numele de Sir Stamford Raffles, in 1822.


Warning: fopen(cache/2fb058d5b9301336d919b396ae898b6d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139