Hierve el Agua, cascada de piatra

Hierve el Agua se gaseste in estul orasului Oaxaca, la circa 70 km departare de acesta si reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase obiective naturale ale Americii Latine. De la distanta se infatiseaza ca o cascada cu ape involburate, insa de aproape exotismul dispare si totul se dovedeste o simpla iluzie.

Hierve el Agua este o formatiune calcaroasa formata prin scurgerea apelor puternic mineralizate pe pantele abrupte ale dealului, dupa acelasi principiu ca in cazul stalactitelor. Fenomenul mai este intalnit intr-un singur loc pe glob, in Turcia la Pamukkale, dar intr-o forma deosebita. 

Denumirea Hierve el Agua, care in spaniola are intelesul de “apa care fierbe”, este o ironie fiindca lichidul pare mai degraba inghetat. Neobisnuitele formatiuni stancoase mai sunt numite local: “cascadas de sal”, “cascadas petrificadas” si “cascadas petreas”.

Asa cum va imaginati probabil, formatiunile de la Hierve el Agua au avut nevoie de mii de ani pentru a ajunge ceea ce sunt astazi. Regiunea prezinta de asemenea un interes arheologic deosebit, datorita teraselor si sistemului complex de irigare din vremea civilizatiei Zapotec, vechi de 2,500 de ani. Locul a fost multa vreme socotit sacru de locuitorii vaii Oaxaca.

Sursa foto: Wikipedia

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Lichenul de piatra si medicina naturista

  Este o planta medicinala cu efecte calmante, antiinflamatorii si antibiotice, dar si detoxifiante.

 • Cascada Bigar, desemnata cea mai frumoasa din lume

  Cascada Bigar pare desprinsa dintr-un peisaj tropical, insa dincolo de orice asteptari, se gaseste pe Valea Minisului, in Muntii Aninei.

 • Shilin sau Padurea de Piatra, China

  Kunming, capitala provinciei chineze Yunnan, se bucura de o mare apreciere turistica nu numai datorita climatului imbietor de care dispune pe intreg parcursul anului ci si pentru frumusetile naturale din apropiere.

 • Gradina alpina

  Gradina de piatra reprezinta de fapt opusul uneia verde, sofisticata sau a celei de legume. Combinatia de piatra rigida si flori delicate creeaza o atmosfera linistitoare aducand astfel un flair alpin in gradina

 • Gradinile suspendate ale Semiramidei

  Cea de-a doua minune a lumii antince avea cu aproape doua sute de ani mai putin decat Piramida lui Keops. Gradinile suspendate ale Semiramidei erau compuse din sapte terase din dale de piatra asezate precum grinzile...


Warning: fopen(cache/46a5c5bef908cff8ea27eece7d205d6e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139