Olanda - tara florilor

Holland

 

Olanda este considerata de secole tara florilor, mai ales pentru lalelele sale, cu varietati care pot ajunge la mii de euro pentru un singur fir. Cu un climat potrivit pentru cultura florilor timp de mai bine de jumatate de an, Olanda a dezvoltat o industrie de proportii, in care aceste produse atat de delicate si pretentioase, dar si atat de pretuite, sunt adapostite mai ales in sere uriase, cu temperaturi atent monitorizate. Westland si Aaslmeer formeaza centrul pietei mondiale a florilor.

 

Iar in distributia acestei marfi licitatiile de flori joaca un rol major. Florile si plantele ornamentale sunt reunite, iar florarul sau cumparatorul le poate achizitiona pe loc, printr-o comanda telefonica ori prin Internet. De aici, specii diverse, multe de o rara frumusete, ajung sa fie expediate in intreaga lume, ajungand apoi sa fie iubite, daruite si cumparate.

 

Pe tot parcursul unui an la licitatiile de flori organizate in Olanda sunt scoase la vanzare peste 12.000 specii diferite, iar in fiecare an florarii ofera noi si noi varietati, multe greu de imaginat in trecut, pentru ca orice cumparator sa aiba de unde alege. Si are cu adevarat.

 

Specialistii prefera sa se axeze pe cateva specii sau chiar pe una singura, inventand noi si noi variatiuni florale pe aceeasi tema, existand si o comunitate a pasionatilor, care schimba idei, "retete" si secrete ale artei cultivarii florilor. Iar datorita specializarii si schimbului de experienta, calitatea este deosebita.

 

Inovatiile permanente si comercializarea la scara globala a florilor fac din Olanda cel mai important exportator de flori si plante din lume. Tot aici au loc in fiecare an si licitatii de flori, cele mai importante fiind : FloraHolland (vanzari de 1.9 miliarde de euro in 2002) in Naaldwijk (si in alte orase) si VBA-Aalsmer (1.6 miliarde euro in 2002). In afara de flori de aici pleaca in intreaga lume si o gama variata de accesorii, echipamente si ghivece de toate dimensiunile, la aceeasi calitate deosebita.

 

O traditie istorica in Olanda, cultivarea florilor a inceput sa fie tot mai importanta din 1950, cand guvernul a inceput sa acorde o atentie sporita acestui sector economic, sprijinind cultivatorii si exportatorii si mai ales diversificarea ofertei. Multi dintre cei care in trecut preferasera sa se axeze pe cultivarea de legume si fructe au preferat astfel sa inceapa sa cultive la randul lor flori. Treptat, Olanda s-a impus pe piata mondiala ca principalul exportator de flori si plante ornamentale.

 

In primul rand, Olanda ofera un sistem comercial bine pus la punct, precum si o varietate ametitoare de specii si varietati de flori, de cea mai buna calitate. Specialistii au incercat mereu sa aduca ceva nou, asa ca in prezent in Olanda se pot obtine cele mai noi si interesante informatii din domeniu. Paradoxal sau nu, Olanda nu este doar producator, ci si importator de flori, din peste 50 de tari, flori care sunt apoi exportate mai departe, in urma licitatiilor.

 

In Olanda cele mai importante regiuni sunt in Westland -  Naaldwijk, Honselersdijk, De Lier, Monster, Gravenzande, Wateringen, Maasland -, in Aalsmeer -  De Kwakel, Ter Aar, Uithoorn - , in Rijnsburg - Rijnsburg, Katwijk, Noordwijkerhout, Voorhout, Valkenburg - dar si in alte zone precum  Zuid Oost Groningen;  Utrecht, Vleuten; etc, unde au loc si licitatii.

Printre concurentii Olandei se numara tari precum Israel, Columbia, Africa de Sud, Spania, Belgia, SUA, Danemarca, Franta.

 

Dar cum se desfasoara o licitatie de flori ?

Florile si plantele sunt recoltate de cultivatori si pregatite pentru licitatie. Adesea cultivatorii aduc la licitatie plantele, alteori firme specializate se ocupa cu asta. Se completeaza un formular special, foarte amanuntit, cu toate detaliile necesare pentru licitatie - varietate, numar, calitate.

 

Produsele sunt aranjate pe randuri, in sali climatizate, fiind apoi controlate de specialisti care dau note si scriu pe formularul fiecarui participant elementele pozitive sau negative. Dupa controlul calitatii, incepe licitatia efectiva, castigator fiind participantul care ofera cel mai mare pret pe bucata, in sistemul licitatiei olandeze. Dupa achizitionare cumparatorul primeste produsele, si le poate refuza daca nu au calitatea anuntata. Intotdeauna produsele se platesc direct vanzatorului.

 

Articole asemănătoare

 • Laleaua White Liberstar

  Lalelele albe sunt mai rar intalnite, iar acest soi atrage din prima clipa datorita intensitatii imaculate a culorii, dar si pentru marimea iesita din comun a florilor grele, elegante, perfecte pentru orice spatiu verde, dar si pentru buchete si aranjamente destinate unor ocazii speciale.

 • Crinii Gran Paradiso

  Soi asiatic usor de remarcat datorita florilor sale mari, de un rosu intens in diverse nuante (in functie de soare si varsta plantei), acest crin este ideal pentru gradini sau parcuri, dar si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

 • Crinii Miss Lucy

  Varietate de crin oriental cu parfum dulce, intens, Miss Lucy iese imediat in evidenta datorita florilor sale mari, elegante, in nuante care trec de la alb imaculat la un roz deschis, pastelat.

 • Trandafirii Pink Large

  Varietate de trandafiri cataratori vigurosi, cu flori mari si rezistente, relativ usor de cultivat si intretinut, Pink Large se adapteaza bine solului si conditiilor climatice din tara noastra si poate sa schimbe radical orice gradina.

 • Trei festivaluri dedicate florilor

  Festivalul Lalelelor din Ottawa, Canada: poate v-ati fi asteptat ca un eveniment dedicat in fiecare an varietatilor de lalele sa fie organizat in Olanda, dar in fiecare mai, inca din 1953, orasul canadian este locul unde trebuie sa ajungeti daca iubiti aceste flori.


Warning: fopen(cache/57525fa30c4c1b374ab1576d99bb1aa9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139