Padurea de castani de la Baia Mare

Castanul comestibil (Castanea sativa) este un arbore foios originar din sudul Europei si Asiei Mici aclimatizat si pe teritoriul tarii noastre in zona Banatului, Olteniei si a Maramuresului. O frumusete unica prezinta padurile de castani de pe dealurile dinspre Valea Borcutului, Valea Usturoiului si Dealul Florilor din apropiere de Baia Mare, situate la cea mai mare latitudine din emisfera nordica.

Acoperind  270 ha, padurile de castani de la Baia Mare mai formeaza cea mai mare suprafata impadurita cu aceasta specie din Romania. Varsta arborilor depaseste frecvent 200 de ani iar cele mai frumoase exemplare ating chiar si 500 de ani, cum se intampla la Tautul de Sus

Totusi, chiar si cei mai batrani dintre arbori sunt departe de stabilirea unui nou record atata vreme cat vor dainui exemplare precum "Castanul celor 100 de cai" din Sicilia, cu o varsta apreciata la peste 2000 ani.  Castanii maramureseni au o inaltime de 22 m si o circuferinta de pana la 8 m care ii recomanda ca refugiu ideal pe vremea arsitei de vara.

In afara de rolul decorativ pe care il indeplinesc, castanii comestibili de la Baia Mare si celelalte regiuni sunt la mare cautare in gastronomie. Tarile mediteraneene, cu precadere, si cele din vestul Europei cunosc mai bine in ce consta valoarea si farmecul delicateselor derivate din castane. Francezii, italienii si cei din insula Corsica prefera de regula sa le prajeasca sau le servesc coapte sau piure. 

Romanii, desi nu obisnuiesc prin prisma culturii lor culinare sa puna pe masa asemenea preparate decat in mod exceptional, se indeletnicesc cu recoltarea si comercializarea fructelor. Candva la mijlocul lunii octombrie mantaua fructelor se deschide progresiv lasand sa se intrezareasca coaja maronie a fructelor coapte, moment care marcheaza inceputul perioadei de recoltare care dureaza pana la inceputul lui noiembrie.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ce puteti trata cu cu decoctul de iarba mare

    Sub forma de decoct (o lingura la o cana de apa) se poate bea in cure de 7-10 zile sau se poate folosi pentru comprese si spalaturi (caz in care se recomanda folosirea a doua linguri pentru 250 g apa)

  • Nuferii termali de la Baile 1 Mai

    Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.

  • Shilin sau Padurea de Piatra, China

    Kunming, capitala provinciei chineze Yunnan, se bucura de o mare apreciere turistica nu numai datorita climatului imbietor de care dispune pe intreg parcursul anului ci si pentru frumusetile naturale din apropiere.

  • Gradinile de la Villandry, Franta

    Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.

  • Gradina Mare de la Palatul Het Loo

    Gradina Mare de la Palatul Het Loo este o gradina construita in stil baroc, cu un decor bogat, realizat de William III de Orange si Mary II Stuart.


Warning: fopen(cache/4032a5de2c91f47bf4505133ccc7f5c4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139