Patru "antibiotice" naturale pe care le puteti folosi oricand

Patru solutii naturale care pot sa ne ajute sa avem un sistem imunitar mai puternic, mai rezistent in fata infectiilor de tot felul, si introduse in alimentatie ne vor face mai sanatosi si, de ce nu, mai plini de energie. Pe masura ce antibioticele par sa isi piarda din eficienta (in buna masura din cauza utilizarii fara reteta) medicina naturista, traditionala, s-ar putea sa se dovedeasca o mai buna solutie de preventie a unor afectiuni de sezon si chiar a unor boli mai grave decat o raceala. Cele patru dezinfecteaza organismul, il ajuta sa combata anumite simptome, ii mentin mai multa vreme tineretea si pot, in anumite combinatii, sa fie si o optiune delicioasa, fie in feluri principale sau gustari, fie in deserturi.  
 
1. Mierea: recomandata la toate varstele si nu doar pentru gust, considerata pe drept cuvant unul dintre cele mai vechi "antibiotice" naturale, mierea ajuta la detoxifierea organismului, ofera gustul dulce fara dezavantajele aduse de zaharul rafinat, aduce mai multa energie, reduce intensitatea durerilor de gat si a celorlalte simptome de raceala, are un efect pozitiv asupra intregului corp. O lingurita de miere schimba gustul unui ceai sau unui suc de fructe, poate fi adaugata in deserturi si gustari dintre cele mai diverse, si in unele cazuri ajuta chiar la diminuarea intensitatii alergiilor de sezon. Accesibila ca pret si foarte sanatoasa, este de preferat medicamentelor de sinteza pentru a preveni racelile. Mai mult, puteti aplica pe leziunile superficiale putina miere organica, acoperind locul cu un pansament steril si spaland peste cateva ore sau a doua zi locul cu apa calda. Va vindeca mai repede astfel de rani usoare. 
 
2. Echinaceea: o planta pe care cel mai probabil o veti consuma sub forma de ceai, este un "aliat" al sistemului imunitar, cu efect antibacteriene, antifungice si antivirale. Si daca nu poate inlocui un tratament medicamentos atunci cand boala s-a instalat deja, echinaceea este folositoare, la fel ca si mierea, pentru a preveni pe cat posibil bolile de sezon. Si nu doar ca foloseste la combaterea gripelor si racelilor, a simptomelor asociate astmului (mai ales in perioada crizelor), folosit in comprese poate vindeca mai repede leziuni superficiale ale pielii, sub forma de ceai ajuta ficatul sa functioneze mai bine si echilibreaza digestia. Nu fara mici riscuri insa. Exista persoane alergice la echinaceea - indiferent daca este administrata sub forma de suplimente alimentare sau ceai - si ar fi recomandat ca inainte de a incerca acest antibiotic natural sa cereti sfatul unui medic.  
 
3. Ghimbirul: ne-am obisnuit in ultima vreme sa il folosim in bucatarie, fie in retete de inspiratie asiatica, fie pentru biscuiti deliciosi in care gustul dulce se combina perfect cu cel intens, usor picant al ghimbirului, dar consumat cat mai des are si surprinzatoare efecte pentru sanatate. O aroma specifica, dar si efecte antibiotice si (paradoxal sau nu) recomandate mai ales pentru a preveni afectiunile digestive. Si nu numai. In cazul unei raceli sau al lipsei de energie, oboseala cronica de care nu mai putem scapa, ghimbirul poate fi o solutie, fie in retete, fie sub forma de ceai, fie, de ce nu, ca supliment alimentar. Poate ca gustul de ghimbir nu va fi pe placul tuturor, insa beneficiile pentru sanatate sunt suficient de mari ca sa incercam si acest "medicament" condimentat.  
 
4. Usturoiul: si el intalnit mai curand in bucatarie, are efect antibacterial si antifungic, ajuta la mentinerea unei flore intestinale sanatoase (chiar ajutand la "repararea" acesteia cand este necesar), regleaza tensiunea arteriala, este un bun antioxidant, cu multi nutrienti si un ajutor esential pentru o digestie sanatoasa. Este recomandat sa fie consumat crud si cat mai des, mai ales pentru ca mentine un sistem imunitar surprinzator de puternic. Cum mirosul este o problema puteti gasi si suplimente alimentare cu usturoi.

Foto: indiamart.com, pdpics.com, publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Fructe bogate in vitamina C

    Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.

  • Leacuri naturiste cu busuioc

    Planta aromatica des folosita in bucatarie pentru notele parfumate pe care le confera preparatelor, transformand o reteta ce altfel ar fi fost banala intr-un deliciu, busuiocul este utilizat si in medicina traditionala pentru a trata si preveni mai multe afectiuni.

  • Red Magic - un soi special de zambile

    Soi de zambile cu un parfum puternic, dulceag, seducator, numeroase inflorescente in forma de stea cu petale de un rosu deschis spre roz si centru alb, Red Magic este una dintre cele mai frumoase flori pe care le puteti planta intr-o gradina mai mica sau un ghiveci, usor de intretinut si care se adapteaza repede oricarui climat si sol.

  • Bujorii Red Charm

    Cultivati de peste doua milenii si reusind sa ofere culoare, farmec si prospetime oricarui spatiu verde, oricat de mic, bujorii se numara printre cele mai populare flori pe care le puteti intalni in gradini.

  • Compot gustos de gutui pentru sezonul rece

    Daca va ganditi ce sucuri naturale si gustoase sa mai preparati, va dam o idee si anume: compot gustos de gutui, pe care il puteti pastra si pentru iarna.


Warning: fopen(cache/acd33e3a9367048b95794d1c94b96866) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139