Valea Okanagan si Lacul Patat, Canada

Valea Okanagan din Columbia Britanica este una dintre regiunile importante ale Americii de Nord din punct de vedere ecologic. Bucurandu-se de cel mai uscat climat din Canada, desertul Osoyoos inregistreaza cele mai putine precipitatii, cele mai mari temperaturi detinand totodata cele mai calde lacuri.

Exista totusi o multime de vietuitoare care s-au adaptat mediului ostil, valea Okanagan fiind casa a peste 100 specii de plante si 300 specii de nevertebrate rare.  Printre ciudateniile care au atras atentia asupra sa se numara Lacul Patat, una dintre cele mai mineralizate unitati lacustre din lume.

In timpul verii, cand vremea devine excesiv de calda, apa din lac  se evaporeaza lansand in urma balti aproape circulare si minerale in stare solida.

Aproape fiecare balta din cele aproximativ 365 are o culoare diferita, in functie de tipul si concentratia mineralelor, fapt care a dat nastere numelui Lacul Patat. Mai mult decat atat, se spune ca fiecare dintre ele ar avea capacitatea de a vindeca cu preponderenta un anumit tip de afectiune.

Din cele mai vechi timpuri, indienii din Valea Okanagan au considerat Lacul Patat un loc sfant care ii vindeca de orice boala. Fie ca aveau entorse, infectii, boli de piele sau dureri in organsim acestia cunosteau alinarea sau chiar vindecarea dupa ce se cufundau in apa mineralizata.

Vreme de generatii, lacul a fost proprietatea familiei Earnest Smith care a dorit sa infiinteze un centru spa pe malul sau. Rezistenta indienilor a impiedicat insa  indeplinirea acestui gand, iar proprietarii au fost obligati sa cedeze lacul populatiei autohtone.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Muntii Macin

  Muntii Macinului detin o insemnatate aparte in categoria formelor de relief, fiind cei mai vechi de pe teritoriul Romaniei. Povestea lor incepe mult inainte de aparitia lantului Carpatic, in perioada Carboniferului, acum circa 300 milioane de ani.

 • Padurea de castani de la Baia Mare

  Castanul comestibil (Castanea sativa) este un arbore foios originar din sudul Europei si Asiei Mici aclimatizat si pe teritoriul tarii noastre in zona Banatului, Olteniei si a Maramuresului.

 • Codrul Secular Giumalau

  Rezervatia paduroasa Codrul Secular Giumalau se gaseste in Carpatii Orientali, pe ramura nord-vestica a masivului omonim, si constituie una dintre cele mai apreciate atractii naturale din bazinul superior al raului Putna Mare.

 • Parcul National Saxon, Germania

  Nu departe de orasul Dresden se gaseste Parcul National Saxon, unul dintre cele mai spectaculoase din Europa.

 • Parcul National Valea Jiuzhai, China

  Valea Jiuzhai este un parc national aflat in nordul provinciei Sichuan, ce se remarca prin frumusetea si unicitatea peisajelor exotice.


Warning: fopen(cache/b0ae2ffe52f83cb6c06fc432f899f4c1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139