Alcoolismul si vitaminele

Termenul ''alcoolism'' nu se refera doar la dependenta de alcool, ci si la consecintele patologice ale unui consum exagerat si prelungit de bauturi alcoolice. In societatea industriala, alcoolismul este una dintre principalele cauze de deces, dupa bolile cardiovasculare si cancer.

Tulburarile fizice care decurg din acest obicei sunt numeroase - dezinteres fata de mancare, sensibilitate crescuta la infectiile bacteriene, predispozitie la cancerul de esofag, de ficat, de pancreas, la cancerul intestinal si cel al bronhiilor, predispozitie la ciroze si hepatite, producerea de leziuni neurologice. Se ajunge adesea la o modificare profunda a personalitatii, precum si la o degenerare psihica dificil de recuperat.

Consumul abuziv de alcool antreneaza carente alimentare grave, caci in conceptia alcoolicului, bautura este mai importanta decat hrana.

Vitamine recomandate:
- vitamina A: 5000 UI/zi, timp de cinci zile. Dupa o pauza de doua zile se reia tratamentul; trebuie evitat consumul de alcool in exces;
- vitamina B1: o suplimentare de 100- 250 mg/zi in cazurile grave;
- vitamina B2: o suplimentare zilnica de 50 mg;
- vitamina B6: o suplimentare de 2 mg/zi;
- acidul folic (vitamina B9): o suplimentare de 400 mcg/zi;
- vitamina E: o suplimentare de 30 UI/zi;
- vitamina C: un complement de 60 mg/zi; unii sugereaza doze intre 100 si 1000 mg;
- cromul: un supliment administrat sub supravegherea medicului poate fi util;
- magneziul: un supliment de 250-500 mg/zi;
- manganul: un supliment prescris de medic;
- seleniul: o suplimentare maxima de 100 mcg/zi;
- zincul: suplimentarea nu trebuie sa depaseasca 15 mg/zi.

Nici unul dintre suplimentele vitaminice sugerate nu poate regla problema dependentei. Nu trebuie ignorat faptul ca motivele care duc la consumarea excesiva de alcool cer, in majoritatea cazurilor, o introspectie profunda si sincera care duce la o revizuire completa a obiceiurilor de viata, la restabilirea unei alimentatii echilibrate si la abstinenta.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mandarine si mar

    Mai putin folosite pentru smoothie-uri decat portocalele, mandarinele ofera un gust mai dulce, iar alaturi de marul putin acrisor rezultatul este o bautura sanatoasa, perfecta pentru cei mici si pentru cei mari si care va ofera si vitaminele necesare pentru un sistem imunitar mai puternic.

  • Profita de fructele si legumele de vara!

    Vara este momentul cand putem si chiar suntem obligati sa ne bucuram cat mai mult de darurile naturii. Da, “suntem obligati”, dar nu din mediul exterior ci de propriul organism, care are nevoie de fructe si legume proaspete pentru a functiona corespunzator.

  • Pepenele verde – un aliment racoritor si sanatos

    Inca de acum 4000 de ani, egiptenii isi hidratau organismul si se racoreau prin consumul de pepene verde zemos. Si astazi, cu precadere vara, acest fruct

  • Sanatatea si frumusetea naturala

    Frumusetea se afla in perceptia fiecarui spectator, insa sanatatea naturala si frumusetea trebuie luate impreuna, deoarece prima reprezinta si reflecta o forma a celei de-a doua

  • Cum crestem meri ?

    Putem sa mancam mere direct din pom, in compozitia unei placinte sau stoarse de zeama bogata in vitamina C, intr-un pahar. Merele au fost si sunt in continuare printre cele mai apreciate fructe pentru gustul ce ne rasfata si vitaminele care ne protejeaza de raceala.