Alunele, fructe gustoase si sanatoase

Una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri ale secolului trecut, la inceputul anilor  '90 a fost ca un consum frecvent de alune poate sa influenteze considerabil in bine sanatatea noastra.

Chiar si astazi, dupa trecerea a peste doua decenii, alunele sunt privite cu oarecare retinere din cauza continutului bogat de calorii si grasimi ce au o proasta reputatie.

Multi oameni le exclud din alimentatie cand vor sa urmeze o dieta saraca in astfel de compusi nutritivi, necunoscand faptul ca grasimile din alune fac parte din categoria celor sanatoase (sunt nesaturate), implicate in prevenirea bolilor de inima.

Efectele se rasfrang deopotriva asupra tinerilor si batranilor, vegetarienilor si celor care consuma carne si asupra celor supraponderali ori fara probleme in privinta greutatii.

Nutritionistii din intreaga lume aproba intr-un glas ca secretul vietii sanatoase se rezuma la o dieta echilibrata, care sa nu excluda nici macar un alimente in aparenta fara insemnatate.

Cand oamenii isi aduc aminte de ele, alunele sunt consumate de cele mai multe ori la desert. Pe langa gustul absolut delicios pe care il au, alunele sunt bogate in proteine, fibre vegetale, substante minerale, precum fierul, calciul, zincul, cuprul, fosforul, potasiul si seleniul si in diverse vitamine.

Alunele scad riscul accidentelor vasculare, instalarea diabetului, a dementei si a bolilor coronariene. Eliminati invelisul sarat al celor din magazine care atrage dupa sine cresterea tensiunii arteriale.

Ce cantitate ne este recomandata pentru ca lucrurile sa nu fie scapate de sub control? Se pare ca beneficiile cresc odata cu cresterea consumului de alune, insa 30-60 de grame pe zi ar fi suficiente pentru a castiga tot ce este mai folositor.

Pentru ca obiectivul pare totusi greu de atins in viata de zi cu zi din varii motive, ar fi bine ca macar o data pe saptamana sa le consumati alaturi de cei dragi.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • 10 alimente si bauturi pentru o imunitate mai buna

    Portocalele au multa vitamina C, sunt recomandate atat pentru a preveni cat si a ajuta la tratarea unor raceli si gripe, iar cei care le prefera ca desert au un sistem imunitar mai rezistent. Ca gustare sau sub forma de suc, eventual cu alte fructe sau cu putina miere, portocalele sunt pentru multi cele mai bune si sanatoase fructe.

  • Afinele Late Blue, o alegere inspirata pentru fructe dulci si aromate

    Soi hidrid de afin cu o productie anuala buna, fructe mari si dulci, cu aroma intensa si perfecte atat ca gustare, cat si pentru diverse deserturi, Late Blue nu are nevoie (din fericire) de tratamente speciale de intretinere.

  • Ciresele pentru sanatate

    Nu sunt doar gustoase si atragatoare, dar si foarte sanatoase pentru toate varstele, pentru ca in cirese vom gasi vitamina C si K, betacaroten (mult mai mult decat in morcovi), sodiu, potasiu si magneziu, fibre, putine calorii, antioxidanti, si totul cu un gust delicios.

  • Retete cu peste. Peste in stil mediteranean, cu sos de legume

    Retetele cu peste sunt intotdeauna gustoase si sanatoase. De aceea, va propunem sa pregatiti reteta de peste in stil mediteranean, cu sos de legume.

  • Legume gustoase si sanatoase in timpul iernii

    Castravetii, ardeii si rosiile fac parte din topul listei celor mai iubite legume. Din nefericire, iarna nu ne putem bucura


Warning: fopen(cache/e27b0d2004f7d9b089cbbba553eceabe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139