Avocado. Valoarea nutritiva a fructului

Avocado este un fruct cu mare valoare nutritiva, chiar daca aroma sa lasa in opinia unora de dorit. Taiat in jumatati, se obtine un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante etc). De asemenea, constituie un ingredient optional in prepararea salatelor de fructe. Avocado este o sursa buna de antioxidanti si poate fi folosit in tratarea bolilor de piele si de catre persoanele cu probleme digestive si circulatorii;


Cat priveste valoarea nutritiva, punctele sale forte sunt sistematizate de specialisti astfel:

- Avocado poseda cel mai crescut numar de calorii din lumea fructelor, circa 167 calorii la 100 g;

- Avocado este sarac in colesterol si sodiu fiind util in controlul greutatii corpului;

- In 100 g de fruct proaspat exista 17 grame de carbohidrati;

- In 100 g de fruct proaspat exista 17,5 g de grasimi. Chiar daca multe persoane se feresc sa manace avocado din cauza continutului crescut de grasimi, cercetatorii au afirmat ca grasimile mono-saturate din avocado reduc mai degraba colesterolul;

- In 100 g de avocado se mai gasesc 3,4 g fibre, 6 mg de sodiu, 485 mg de potasiu si 12 mg de calciu;

- Vitamina C – 5.78 mg, Cupru – 0.20 mg, Vitamina K-14,6 mg;

- procentele mari de vitamina C, gama B-urilor, carotenul si vitamina E din compozitia acestui fruct exotic au efecte benefice asupra organismului;

- Fructele de avocado sunt o sursa excelenta de carotenoizi. Desi carotenoizii sunt asociati numai cu produsele rosii sau portocalii, fructele de avocado sunt, de asemenea, o sursa excelenta de fitonutrienti.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de vara cu valeriana si avocado

    Valeriana si avocado, doua plante a caror faima in domeniul farmaceutic a facut inconjurul lumii, pot fi folosite si impreuna, in alimentatia de zi cu zi.

  • Despre valoarea nutritiva a castanelor

    Castanele comestibile nu se bucura in Romania, precum in alte tari, de un succes foarte mare. Totusi, trebuie precizat ca in cercul restrans al “connoisseurilor” ele sunt privite ca adevarate delicatese.

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Produsele din soia, postul si sanatatea

    Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.

  • Termenul de valabilitate al celor mai comune produse alimentare

    Legile in vigoare ii obliga pe “actorii” din industria alimentara sa afiseze la vedere atat informatiile referitoare la continutul produselor, valoarea nutritiva, cat si pe cele privind termenul de valabilitate.