Despre valoarea nutritiva a castanelor


Castanele comestibile nu se bucura in Romania, precum in alte tari, de un succes foarte mare. Totusi, trebuie precizat ca in cercul restrans al “connoisseurilor” ele sunt privite ca adevarate delicatese. Micile fructe prezinta atat calitati nutritive exceptionale, cat si proprietati medicinale mai putin cunoscute, ce le confera suplimentar un loc aparte in stiinta nutritiei. 

Spre deosebire de rudele lor si de alte fructe oleaginoase, castanele comestibile sunt sarace in grasimi si au continut mai crescut de amidon, de unde textura sfaramicioasa si aroma cu oarecare tenta dulce.

Castanele sunt consumate de obicei fierte sau prajite, dar nu sunt excluse nici din unele retete pentru supe ori umpluturi cu specific mediteranean.  Piureul din castanet este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, conserva cea mai mare parte din vitaminele si mineralele fructului proaspat. Acesta este un tonic natural extrem de puternic, recomandat de specialisti atat pentru copii sau sportivi cat si pentru batrani sau bolnavii de anemie.

Castanele se remarca inainte de orice printr-un continut foarte ridicat de fibre alimentare solubile si insolubile. Cele din prima categorie ajuta la reducerea colesterolului “rau”, la stabilizarea nivelului de zahar din sange, in timp ce fibrele din a doua categorie, insolubile, faciliteaza tractul intestinal.

Castanele comestibile scad riscul la complicatii intestinale, cum ar fi diverticuloza, o afectiune in care “buzunarele” mici de pe mucoasa peretelui intestinal se inflameaza.  Cele mai multe fructe inrudite cu nucile sunt sarace la capitolul carbohidrati, acesta fiind motivul pentru care intra in dietele speciale. In ciuda acestui lucru, castanele ofera o mare cantitate de carbohidrati: circa 45 g la suta de grame. Spre deosebire de carbohidratii simpli, cei complecsi sunt digerati lent, oferind energie pe o durata mai lunga de timp.

Studiile arata ca persoanele care vor sa slabeasca au mai multe sanse daca inlocuiesc gustarile hipercalorice dintre mese cu castane. Le recomanda indicele glicemic scazut, care intarzie aparitia senzatiei de foame. Persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui si ele sa consume zilnic, vreme de trei saptamani, 100 g de castane, deoarece regleaza nivelul glicemiei. In traditia populara se spune ca cine poarta o castana in buzunarul de la haina va fi ferit de durerile reumatice. Chiar daca in realitate lucrurile nu stau chiar asa de simplu, castanele pot fi intr-adevar folositoare impotriva reumatismului.

Sursa foto: jeremytaylor.eu   

I. C.

Articole asemănătoare

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Produsele din soia, postul si sanatatea

    Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.

  • Termenul de valabilitate al celor mai comune produse alimentare

    Legile in vigoare ii obliga pe “actorii” din industria alimentara sa afiseze la vedere atat informatiile referitoare la continutul produselor, valoarea nutritiva, cat si pe cele privind termenul de valabilitate.

  • Avocado. Valoarea nutritiva a fructului

    Avocado este un fruct cu mare valoare nutritiva, chiar daca aroma sa lasa in opinia unora de dorit. Taiat in jumatati, se obtine un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante etc).


Warning: fopen(cache/49c5e67d2558e2817462c3a63e5236d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139