Cele mai parfumate soiuri de iasomie


Privita din perspectiva calitatilor olfactive iasomia pare de neintrecut. De la mirosul suav, cald si exotic, pana la mitul actual care ii venereaza aceste caracteristici nu a fost decat un singur pas. Pentru vechii hindusi, iasomia reprezenta floarea pe care Kama, zeitatea dragostei, o indragea cel mai mult dintre toate florile pamantului, fiind adorata pentru parfumul sau deosebit.

In realitate, nu orice varietate de iasomie indeplineste trasaturile de mai sus. Unele flori imprastie un vag parfum in vreme ce altele pot fi lipsite in totalitate de el. Daca tanjesti cu adevarat la o gradina cu miros de iasomie, atunci propunerea noastra este sa realizam o scurta incursiune printre cele mai parfumate soiuri: iasomia comuna, iasomia araba, iasomia spaniola si iasomia italiana.

Iasomia comuna (Jasminum officinale) poate creste si 9 m daca i se ofera un suport pe care sa urce. Florile albe sau colorate in roz pal, emana acel miros puternic floral. Iasomia comuna poate tolera vremea rece cand este plantata afara.In zonele cu climat aspru, insa, cel mai bine se creste intr-un vas care in lunile de iarna poate fi adapostit.

Iasomia araba sau Jasminum sambac este o specie sensibila la temperaturi scazute, specifica regiunilor cu climat tropical si subtropical. Florile albe infloresc vara si produc un miros imbietor. In China, acestea sunt intrebuintate pentru obtinerea unui ceai puternic aromat, recomandat in cazul migrenelor si pentru stimularea circulatiei sangelui.  Spre deosebire de iasomia comuna, cea araba este un arbust peren care creste intre 1,5 si 1,8 m inaltime.

Iasomia spaniola mai este cunoscuta in cercurile stiintifice drept Jasminum grandiflorum, nume care evoca trasatura sa definitorie: dimensiunea mare a florilor, cu diametrul de 2-3 cm. Iasomia spaniola este o floare galbena, asociata adeseori cu gratia si eleganta.

Jasminum humile sau iasomia italiana se remarca prin flori galbene in forma de stea. Poate fi tunsa asa incat sa se dezvolte ca un arbust dens. Cerintele de crestere variaza in functie de soi, dar cele mai multe varietati prospera in soare direct si pe un sol bogat in nutrienti, bine drenat. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii teahibrizi Doris Tysterman

    Veti intalni mai rar soiuri de trandafir cu boboci de un galben-portocaliu cald, elegant, plin de prospetime, iar Doris Tysterman este una dintre cele mai bune alegeri daca vrei sa adaugati gradinii un strop de culoare

  • Nectarinele Red Gold

    Unul dintre cele mai apreciate soiuri de nectarine, Red Gold este relativ usor de cultivat si intretinut, se adapteaza rapid solului si conditiilor climatice din tara noastra, iar fructele sunt rotunde, cu pulpa zemoasa si parfumata, gust dulce si aromat, iar coaja este de un portocaliu inchis cu pete rosii, de nuanta inchisa, tot mai mari pe masura ce se coc.

  • Strugurii Sauvignon Blanc

    Usor de recunoscut datorita ciorchinilor mari, grei, plini de boabe mici si rotunde, de un galben deschis, uneori cu nuante verzui sau chiar auriu, cu aroma intensa si gust dulce, parfumat, Sauvignon Blanc este de departe unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vita de vie, folosit in toata lumea pentru producerea unor sortimente de vin foarte apreciate.

  • Strugurii Cabernet Sauvignon

    Unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute soiuri de vita de vie, foarte apreciat de cunoscatori, Cabernet Sauvignon se cultiva in toata lumea, ciorchinii de struguri fiind mari, grei, cu boabe rotunde si gust dulce, parfumat, intens, de culoare violet-inchis.

  • Strugurii Venus

    Varietate de struguri de masa de origine americana cu boabe de marime medie, rotunde, carnoase, fara samburi, gust dulce si note intense de muscat, Venus este de departe unul dintre cele mai bune soiuri pentru desert sau gustare, dar si pentru a fi transformat intr-un suc natural pentru perioada de vara.


Warning: fopen(cache/6bb60e0d191eaa5aaec6b8952705ad53) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139