Cinci motive pentru care este bine sa mananci pere

1. Cum au un nivel relativ ridicat de vitamina C, fara ca gustul sa fie prea acru sau prea acid, perele ajuta la intarirea sistemului imunitar, il fac sa reziste mai bine in fata racelilor de sezon si sunt recomandate mai ales copiilor si batranilor. Mai mult, cei care mananca mai des pere vor avea o circulatie mai buna, o inima mai tanara si mai puternica, iar ranile superficiale de la suprafata pielii se vor vindeca mai usor. Iar cercetatorii au constatat ca acelasi fruct delicios are si proprietati anti-inflamatorii, fiind un bun adjuvant in diverse tratamente. 
 
2. Perele sunt o buna sursa de potasiu - daca vreti o alternativa la banane, spre exemplu - dar si ofera corpului un plus de energie, asa ca pot fi mancate si de cei care fac mult efort fizic sau intelectual. Fie dupa o serie de exercitii la sala sau jogging, fie in perioada in care va pregatiti pentru un examen dificil, un desert natural sau o salata de fructe din care sa nu lipseasca perele se dovedesc mai mult decat gustoase. 
 
3. Cei care mananca mai des pere ca gustare sau desert vor avea o digestie mai buna, ofera organismului un plus de fibre atat de necesare, iar secretia de sucuri gastrice este stimulata. La fel de adevarat este ca si in cazul acestui fruct excesele sunt daunatoare, cei care mananca prea multe pere ajungand sa se confrunte cu probleme digestive, crampe si balonare. Dincolo de gustul delicios si de surprinzatoarele diferente intre soiurile de pere, sistemul digestiv si in special colonul vor fi protejate de afectiuni usoare sau chiar de anumite forme de cancer. Mai mult, datorita nivelului redus de calorii perele sunt indicate si in regimurile de slabire sau celor care vor sa previna ca in timp caloriile in exces sa devina o problema, si o para cruda va aduce mai repede senzatia de satietate decat o gustare cu zahar sau grasimi. 
 
4. S-a constatat ca persoanele care au o dieta cu multe fibre au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de diabet sau sa aiba un nivel mai ridicat al colesterolului, iar perele sunt fructe recomandate in acest caz pentru toate varstele. O singura para pe zi sau la cateva zile (alternand cu alte fructe sau legume proaspete) poate preveni in timp afectiuni grave. 
 
5. Iar pentru cei care vor sa se bucure de beneficiile perelor dar fie le digera mai greu (poate au o sensibilitate a sistemului digestiv la fructe si legume crude) fie vor sa incerce gusturi noi perele pot fi folosite pentru diverse retete, pastrandu-si o parte din nutrienti si vitamine. Fie sub forma de compot sau gem, fie ca garnitura (fierte sau coapte) alaturi de diverse mancaruri, inclusiv carne la cuptor sau branzeturi, perele sunt versatile, dulci si nutritive.

Foto: pixabay.com

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/7ef2c482183e8d4f0f6eb4a6e113dbfa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139