Conserva de zarzavat

Ingrediente: zarzavat. Preparare: Metoda presupune conservarea zarzavatului prin deshidratare, folosita frecvent in mica gospodarie: morcovii, patrunjelul, telina, mai ales cind nu se dispune de spatii de depozitare. Zarzavatul se spala bine de pamint cu spalatorul din plastic, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri). Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 rinduri cu spatii intre ele (ca gratarul ), intr-o tava captusita cu hirtie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare, la orice sursa de caldura (pe calorifer, pe soba de teracota si la soare, cind sint conditii). Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci, tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimbind pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca. Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atirnat de un cui, intr-un loc uscat.Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare. Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.

Articole asem─ân─âtoare

  • Salata de rosii cu ton si oua

    O combinatie de vara recomandata celor care vor sa se bucure de gustul de ton alaturi de cel al tomatelor.

  • Salata de fructe curcubeu

    Un amestec de forme, culori, nuante si gusturi intr-o salata de fructe care poate fi desertul perfect pentru o ocazie festiva sau pur si simplu o gustare in zilele de vara. Este o reteta versatila, asa ca puteti sa scadeti sau sa cresteti cantitatile, pastrand proportiile, dar si sa inlocuiti fructele cu ce aveti la dispozitie sau ce preferati.

  • Supa de chimen

    Candva mult mai populara decat astazi, este o supa usoara, cu putine calorii, insa daca va place gustul de chimen poate fi o alternativa.

  • Piure de ciuperci cu verdeata

    Un aperitiv surpriza, o garnitura cu gust intens si proaspat pentru un fel de carne sau un fel principal dedicat celor care prefera legumele. Se pot folosit ciuperci din conserva, de crescatorie sau de padure, de un singur fel sau amestecate.

  • Ciorba de zarzavat cu bors

    Gustoasa si totodata dietetica, ciorba de zarzavat cu bors reprezinta o alegere sanatoasa pentru o masa de pranz plina de vitamine.