Cum sa gatim inteligent

 Va prezentam in continuare 9 moduri de a taia, praji sau fierbe mai bine si mai inteligent carnea si legumele, astfel incat acestea sa nu isi piarda substantele nutritive si vitaminele.

Considerati ca este momentul sa tineti un regim sanatos de mancare si sa treceti pe legume? Nimic mai bun. Stiati ca atunci cand inabusiti legumele (cu frunze: salata, etc.) in unt sau putin ulei de masline, acestea isi vor pastra de 5 ori mai multe vitamine decat daca le gatiti la abur?

Cumpararea unor alimente sanatoase este primul pas spre o dieta mai buna; prepararea corecta a acestor alimente este insa o practica la fel de importanta.

1. Pentru sanatatea inimii

Daca vreti sa incercati un alt mod de a manca rosiile, atunci trebuie sa stiti ca acestea sunt bune si pregatite pe gratar; caldura atrage dupa sine o reactie chimica interesanta la nivelul legumei, care face ca nutrientii acesteia sa fie mai usor absorbiti in corp.

O reteta simpla: luati cateva rosii lunguiete, taiatile pe lungime, aranjati-le pe o foaie de copt, picurati putin ulei de masline si dati un praf de sare si piper, dupa gust. Lasati in cuptor timp de 15-20 de minute, pana devin usor zbarcite. Pot fi mancate ca garnitura la felul doi sau mai ales la paste.

2. Pentru prevenirea cancerului

Temperaturile ridicate distrug o substanta foarte importanta din usturoi, care ajuta corpul in lupta impotriva cancerului si mareste rezistenta sistemului imunitar. Dupa ce il taiati, asteptati 10-15 minute inainte sa aruncati bucatile de usturoi in oala sau tigaie. Aceasta perioada este suficienta pentru ca usturoiul sa produca singur substantele care sa anuleze efectele daunatoare ale caldurii generate de aragaz sau gratar, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul National pentru Studierea Cancerului din Statele Unite ale Americii.

Nu aveti timp de pierdut si 10-15 minute vi se par o eternitate? Atunci consumati usturoi crud. Este chiar mult mai bun si mai sanatos. O reteta simpla: frecati un catel de usturoi de o felie de paine prajita si asezati peste o felie de rosie, putina ceapa si cateva picaturi de ulei de masline.

3. De 10 ori mai mult fier

Ce facem cand gatim cu rosii, mere si lamai? Incalziti alimentele acide ca acestea intr-o oala sau tigaie de fonta. Se pare ca o parte din fierul continut in oala sau tigaia respectiva se ''scurge'' in mancare - este vorba de o parte foarte mica, care nu dauneaza sanatatii, din contra.

Sfat: nu este neaparat nevoie sa va cumparati o tigaie sau o oala de fonta; puteti pur si simplu sa adaugati la mancare anumite alimente bogate in fier. De exemplu, in timp ce fierul continut in carnea rosie se absoarbe foarte rapid in corp, fierul din fasole, cereale si legume nu actioneaza la fel de rapid.

Cand faceti salata de spanac, de exemplu, puneti si cateva felii de mango pentru a mari cantitatea de fier a fiecarei portii. Alte combinatii la fel de sanatoase sunt: fasole cu sos de rosii sau cerealele cu capsuni.

4. Pentru ochi sanatosi si oase mai puternice

Daca gatiti cu avocado, ulei de masline, nuci, masline sau alte surse de grasimi naturale sanatoase atunci cand pregatiti o salata de fructe sau legume, veti mari cantitatea de vitamine precum A, E si K. Aceste substante ajuta vederea, imbunatatesc imunitatea si ne protejeaza impotriva atacurilor de cord si a osteoporozei.

Grasimile actioneaza ca niste transmitatori pentru aceste vitamine. Acelasi proces sta si la baza carotenoizilor, componenti care dau rosiilor si morcovilor acele culori care ne plac atat de mult. Un studiu recent de la Universitatea din Ohio a aratat ca barbatii si femeile care mancau salata de salsa cu bucati de avocado retineau pana la 4,4 ori mai mult licopen si de 2,6 ori mai mult beta-caroten decat cei care nu consumau salata cu avocado.

5. Depozitati calciul

Daca pregatiti o supa de pui, e bine sa puneti in ea si putin suc de lamaie, otet sau suc de rosii. Aceasta combinatie de alimente putin acide si carnea de pui va mari continutul de calciu al supei cu pana la 64%, conform unui studiu realizat la universitatea Harvard. Se pare ca fiertura astfel obtinuta dizolva calciul din oase mai repede.

6. Preparati carnea pe gratar

Caldura mare din cuptor, necesara de altfel pentru a pregati carnea, poate crea compusi cancerigeni (HCA). Ca sa scapati ce acest lucru, pregatiti carnea pe gratar si, mai mult, preparati pentru ea un sos marinat.

7. Luptati cu raceala si gripa

Atunci cand feliati produsele proaspete, taiati bucati mari. Portiile mici inseamna ca o parte mare din leguma sau fructul respectiv este expusa luminii si oxigenului, lucru care le scade cantitatea de substante hranitoare.

Bucatile mari de legume isi mentin o cantitate mai mare de vitamina C, care este esentiala pentru un sistem imunitar puternic. Va sfatuim asadar sa taiati in sferturi morcovii, cartofii si rosiile, in loc sa le feliati.

8. Asimilati cat mai substantele nutritive

Castigati timp si sanatate daca nu mai curatati coaja vinetelor, merelor, cartofilor si ale altor alimente de acest tip. Coaja insasi sta ca o bariera impotriva pierderii de substante nutritive, astfel ca multe vitamine si minerale se gasesc chiar in aceasta coaja sau imediat sub ea.

Coaja subtire a cartofilor este plina de fibre, iar cea de la zucchini (dovlecei cu coaja verde) contine luteina - toate acestea ajuta la prevenirea unei boli care apare de obicei la batranete, anume degenerescenta maculara.

Sfat: Adaugati zeama de lamaie la mancarurile pe care le preparati. Un studiu realizat la Universitatea din Arizona arata cum consumul de lamaie si/sau lime, precum si a cojii de portocala reduce aparitia cancerului de piele cu pana la 34%.

9. Dublati numarul de antioxidanti

Adaugarea de mirodenii in salate le va conferi acestora calitatea de a ne ajuta sa luptam impotriva cancerului, spune un studiu recent. Comparabil cu salatele obisnuite, cele in care adaugati putin suc de lamaie si maghiran ajung pana la 200% mai multi antioxidanti pe portie. Mirodeniile precum ghimbirul si chimionul au de asemenea un continut bogat in antioxidanti.

Articole asemănătoare

  • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

    Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

  • Sezonul estival te invata cum sa pretuiesti curtea

    La cum este pozitionata pe continent, tara noastra se bucura din plin de farmecul sezonului estival. Cel mai important cuvant de spus il are natura, care jubileaza din zonele cele mai joase pana in varful muntilor.

  • 6 factori care imbatranesc aspectul pielii

    Ar putea fi o falsa impresie insa cand vine vorba de sanatate s-ar parea ca indicatiile de tipul “cum sa redobandim”, sunt mai frecvente decat acelea care ne invata “cum sa nu pierdem”.

  • Iarna bucurati-va de savoarea vinului fiert

    In lunile friguroase de iarna, primul lucru la care ne gandim cand intram in casa este cum sa ne dezghetam mai repede.

  • Galbiori in sos de vin rosu

    Se intampla sa fim uneori, cand vrem sa gatim, sa fim in “criza” de inspiratie. Sa nu mai stim ce sa preparam si ce retete sa rasfoim


Warning: fopen(cache/9c7ba2da828eb8a1f7fa0697da54676f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139