De ce sunt daunatori cartofii prajiti?

Foto: dreamstime.com

 Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi cedat tentatiei de a savura o portie de cartofi prajiti cu ketchup sau cu sare. Chiar daca informatiile emise de nutritionisti in ultima vreme la adresa acestora nu sunt de lauda, cartofii se mentin in topul celor mai consumate alimente.

 

Motivele pentru care au avut parte de asemenea succes sunt simple: se pot prepara relativ repede, sunt gustosi, au miros ademenitor si sunt accesibili din punct de vedere financiar!

 

Judecand doar din aceasta perspectiva reprezinta alimentul ideal, dar la o abordare responsabila ies la lumina lucrurile care conteaza. Mult mai important decat satisfactia pe care o ofera simturilor este impactul asupra organismului, care in cea mai mare masura este negativ.

 

In principiu orice aliment preparat in ulei inceteaza sa mai fie o sursa bogata de nutrienti si se transforma intr-unul nociv cu multiple consecinte defavorabile organismului.

 

Gatiti la temperaturi mari, cartofii dau nastere unor substante chimice cancerigene numite acrilamide. Se estimeaza ca in America mii de persoane se imbolnavesc anual de cancer din cauza acestor neurotoxine.

 

De asemenea cartofii prajiti sunt o bogata sursa de grasimi. Daca sunt consumati timp indelungat acestia determina cresterea nivelului de colesterol rau si favorizeaza depunerea lui  pe peretii vaselor sanguine. Consecintele se traduc prin cresterea riscului la  bolile de inima, diabet si accidente vasculare cerebrale.

 

Apoi, indiferent ca ii preparam acasa sau ii cumparam de la fast-food ne place sa ii servim cu multa sare pentru ca altfel  "nu au niciun gust", deschizand astfel  inca odata calea problemelor de sanatate.

 

Fie ca ne convine sau nu, pentru a avea un organism sanatos si suplu trebuie sa facem sacrificii acordand o atentie deosebita regimului alimentar.

 

Renuntarea definitiva la cartofii prajiti nu este o solutie facila. Secretul consta in a-i consuma cumpatat, eventual doar cu ocazia anumitor evenimente.

Articole asemănătoare

  • De ce merita sa consumi mai des alune de padure

    Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure.

  • Citricele, de ce sunt necesare iarna?

    Citricele sunt fructe originare din partea Asiei de Sud-Est care se invecineaza cu nord-estul Indiei, Myanmar si provincia Yunnan din China. In zilele noastre, totusi, cea mai mare parte a globului se bucura de gustul si proprietatile lor gratie circulatiei marfurilor pe piata internationala.

  • De ce ingalbenesc frunzele toamna?

    V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.

  • De ce este sanatos sa consumam fructe ?

    Fructele se numara printre alimentele cele mai delicioase de pe Pamant si spre deosebire de altele sunt produse in mod natural pentru a fi consumate.

  • Cat de sanatoase sunt ouale de gaina?

    Ouale de gaina fac parte din categoria celor mai utilizate produse de provenienta animala din lume. Fie ca sunt consumate prajite, fierte, omleta sau in componenta a diferite retete, acestea determina alaturi de celelalte alimente sanatatea organismului uman.