De ce sunt plantele verzi?

 De-a lungul meridianelor terestre lumea vegetala  cunoaste o varietate impresionanta de forme, culori si caracteristici bio-chimice. Unul dintre elementele comune tuturor speciilor poate fi observat dintr-o singura privire de oricine si este reprezentat de culoarea verde a plantelor.

 

Desi inca din copilarie acest aspect a devenit o realitate familiara si banala, unii dintre noi avem si acum  curiozitatea sa  aflam raspunsul la intrebarea copilareasca: "De ce sunt plantele verzi?"

 

Pentru  aceasta, in primul rand trebuie sa ne aducem aminte ca lumina este elementul de baza al tuturor proceselor importante din lumea vie.

 

Pentru  plante ea este cea care face posibila fotosinteza, in urma careia rezulta oxigenul atat de necesar oamenilor si animalelor.

 

Transformarea luminii in energie  se realizeaza prin intermediul clorofilei, un pigment de culoare verde care poate fi de mai multe tipuri de la o specie la alta. Clorofila are capacitatea de a absorbi lungimile de unda rosie si albastra care compun lumina, iar pe celelalte sa le reflecte catre ochii nostri, acestia reusind sa perceapa o singura culoare, verde.

 

Dupa acelasi mecanism vedem si pofticioasele mere ca fiind rosii. Pigmentii din coaja acestora absorb intr-o cantitate mai mare lumina albastra in timp ce pe cea rosie  o reflecta precum o oglinda spre noi. 

 

Inverzirea naturii este prima care ne ofera an de an certitudinea ca iarna a apus si ne sadeste in gand speranta zilelor calde si insorite.

Articole asemănătoare

  • De ce ingalbenesc frunzele toamna?

    V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.

  • Paine de casa cu masline verzi si capere

    O paine de casa cu arome mediteraneene puteti obtine daca preparati reteta de paine de casa cu masline verzi si capere.

  • Mancare de morcovi cu masline verzi si coriandru

    O mancare simpla si cu un gust deosebit obtineti preparand reteta de mancare de morcovi cu masline verzi si coriandru. Morcovul este bogat in beta-caroten si vitamina A, fiind un puternic antioxidant si protejand pielea de actiunea radicalilor liberi.

  • De ce este sanatos sa consumam fructe ?

    Fructele se numara printre alimentele cele mai delicioase de pe Pamant si spre deosebire de altele sunt produse in mod natural pentru a fi consumate.

  • De ce trebuie sa curatati praful de pe frunzele plantelor?

    Cum bine stim cu totii si plantele necesita a fi curatate de praf. Multi se intreaba de ce trebuie sa curete frunzele de pamant in conditiile in care plantele cresc in pamant.