Deserturi de Paste. Cozonac aromat cu scortisoara

Nelipsit ca parte din meniul traditional de Paste este si cozonacul. Va oferim astfel sa pregatiti o reteta de cozonac aromat cu scortisoara.


Ingrediente necesare:

 

Pentru blat:

1 kg faina alba

270 ml lapte dulce

50 g drojdie

1 varf de lingurita de sare

270 g zahar tos

125 ml smantana

2 oua mari

130 g margarina vegetala


Pentru umplutura:

450 g zahar brun

60 g scortisoara macinata

50 ml ulei


1 ou pentru uns


Se prepara astfel:

Se incalzeste putin laptele dulce.

Se pune peste drojdie.

Se adauga si o lingurita de zahar.

Se amesteca bine pana se dizolva zaharul si drojdia.

Intr-un castron mare se pune faina.

Se face in mijloc o adancitura, in care se toarna maiaua din drojdie.

Se adauga peste maia cate putina faina, pentru a nu se forma cocoloase.

Se amesteca usor.

Aluatul astfel format se acopera apoi cu un servet si se tine la loc cald.

Se lasa timp de o ora sa creasca.

Dupa acest timp, se adauga zaharul in castron.

Se presara si sarea.

Se adauga si cele doua oua.

Se amesteca totul bine 10 minute, pana ce aluatul devine omogen.

Apoi se pune si smantana.

Se amesteca iar.

Se strange aluatul in forma rotunda.

Se presara putina faina peste acesta.

Se acopera iar cu servetul.

Se mai lasa la cald timp de o ora.

Margarina se topeste la bain-Marie.

Apoi se pune peste aluatul crescut.

Se amesteca bine.

Se mai lasa inca 30 de minute acoperit.

Dupa acest timp se pune coca pe o planseta.

Se imparte in doua bucati.

Se ia fiecare bucata in parte si se intinde in cate o foaie.

Apoi peste foaia intinsa se presara zahar brun, scortisoara macinata si apoi ulei.

Se ruleaza.

Dupa aceea se taie in doua foaia umpluta, pe lungime.

Apoi se impletesc usor cele doua parti.

Se bate oul.

Cu acesta se unge pe deasupra cozonacul rezultat.

Se procedeaza la fel si cu cea de-a doua bucata de coca.

Tavile se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina, inainte de a pune coca in forme.

Se da tava la cuptor.

Se lasa timp de 40 de minute.

Cand este rumenit, se scoate din cuptor.

Se lasa putin sa se raceasca.

Apoi se taie in jumatati si se pun pe un platou, alaturi de oua inrosite.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Strugurii Pinot blanc

    Una dintre cele mai cunoscute si cultivate varietati de strugure alb, folosit intensiv pentru producerea unor vinuri superioare ce in functie de regiune pot fi seci, demiseci sau dulci, Pinot blanc este si un strugure de masa placut, aromat, cu gust dulce.

  • Sos de mere cu scortisoara si lamaie

    O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.

  • Deserturi de Paste. Prajitura cu branza dulce si stafide

    Pentru deserturile de Paste, in afara de cozonac si pasca puteti pregati si o prajitura delicioasa cu branza dulce si stafide.

  • Deserturi de Paste. Pasca traditionala cu smantana

    Traditionala pasca speciala pentru desertul de Paste trebuie sa ii incante pe musafirii care va trec pragul in aceasta zi magica. Va propunem un alt fel de pasca, fara branza de vaci si anume una cremoasa - pasca traditionala cu smantana.

  • Delicii de Paste. Chiftelute cu sos de marar

    Un deliciu pentru toti cei care adora chiftelutele si pe care il puteti pregati pentru masa de Paste poate fi reteta de chiftelute cu sos de marar.


Warning: fopen(cache/4307123239a6a872f313694c6c01d8ee) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139