Dulceata de gogonele

Ingrediente: 1 kg patlagele verzi, 3-4 picaturi colorant verde vegetal, 1 kg zahar, 1/2 l apa, zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 g glucoza, vanilie. Preparare: Pentru dulceata se aleg patlagele de forma lunguiata si nu prea mari.Se taie in sferturi sau jumatati (cele care sint mici), li se scot semintele si se fierb in apa cu otet. Se coloreaza , inainte de a se lua de pe foc, cu verde vegetal (3-4 picaturi) si pentru aroma, tot atunci, se adauga zahar vanilat, daca nu s-a pus baton de vanilie. Cind apa clocoteste, se adauga patlagelele si se lasa sa fiarba in clocot, cca o ora. Otetul le intareste imediat; de aceea, fierb greu. Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa se mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte, in prealabil, in apa cu otet, se vor muia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea, se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa, se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, se vor muia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, apoi se cintaresc. Greutatea lor va fi egala cu greutatea zaharului adaugat. Zaharul (1 kg) se dizolva in 1/2 l apa si cind siropul da in clocot, se pun patlagelele, zeama de lamiie sau glucoza si vanilia. Se fierb, pina cind se leaga siropul. Pentru aroma, se pune vanilie.

Articole asem─ân─âtoare