Fructe exotice: mangostan

fructe exotice

Mangostan este considerat un fruct avand toate calitatile posibile, gust, miros, bogat in nutrienti si antioxidanti.  Pretuit si cautat fruct tropical, este originar din zonele sud-estice ale Asiei. Se cultiva si in  Australia, Brazilia, America Centrala, Hawaii i alte regiuni tropicale. De asemenea in Africa centrala, in special in Congo, unde este un fruct popular. 

 

Arborele  are nevoie de temperaturi mai mari de 4 grade Celsius, altfel nu rezista. Fructele   se consuma si sub forma de suc sau piure. Se gaseste conservat sau congelat in numeroase tari. Inainte de coacere, coaja fructului este fibroasa si tare, dar devine moale si usor de indepartat imediat ce fructul s-a copt.

 

 

Frunzele sunt utilizate pentru ameliorarea unor afectiuni. Pasta de mangostan are un efect astringent si este de real folos in acnee, psoriasis sau vitiligo. Decoctul de magostan ajuta la tratarea problemelor digestive. Bogat in antioxidanti, are proprietati antivirale si chiar anticancerigene. Fructul are si efecte benefice asupra aparatului circulator. Contine compui polifenolici cunoscui sub denumirea xantone ce au efect benefic asupra bolilor sistemului cardiovascular.

 

 

 

 

Stimuleaza sistemul imunitar. Are de asemenea  proprietati antihistaminice si anti-inflamatoare. Este fructul perfect pentru curele de slabire pentru ca da senzatia de satietate, ajuta la controlul greutatii corporale. De asemenea contribuie la mentinerea sanatatii vederii.

 

Ianuarie 2008

gradinamea.ro

Articole asemănătoare