Legume perene. Tarhonul

Plantele perene sunt sunt acelea care se seamana o singura data si isi desfasoara ciclul de vegetatie pe mai multi ani. Printre legumele perene care pot fi cultivate cu succes langa casa noastra se numara: stevia, hreanul, leusteanul, macrisul si tarhonul.

Inainte de a va destainui din secretele culturii tarhonului se cuvine sa cunoasteti ceea ce este caracteristic tuturor legumelor amintite si care sunt avantajele lor. Acestea sunt de regula rezistente la inghet si foarte rezistente atat in fata daunatorilor cat si in fata bolilor care le ameninta necontenit. In plus, legumele perene impun putine lucrari de intretinere si dau productii bune pe terenuri bogate in substante nutritive.

Astazi tarhonul este cunoscut mai ales in domeniul culinar, insa in trecut se bucura de un veritabil succes ca remediu natural impotriva  afectiunilor sistemului digestiv.

Frunzele sale aromate sunt de asemenea folosite pentru imbunatatirea gusului ciorbelor, sosurilor sau altor preparate culinare.

Cerintele plantei si tehnica culturii

Desi face fata destul de bine conditiilor aspre ale iernii, este bine ca tarhonul sa fie protejat impotriva frigului cu o "patura" consistenta de frunze. Comparativ cu alte legume, tarhonul are cerinte mai sporite fata de lumina si caldura.

Solul trebuie sa fie hranitor, afanat si bine drenat pentru a permite apei sa ajunga la radacinile acestuia. Atentie insa, evitati execesul de apa deoarece radacina este predispusa la degradare.

Butasii se recolteaza in lunile iunie-iulie si se pun la inradacinare acoperindu-se cu pamanat, urmand a fi udati si prasiti de fiecare data cand este nevoie. Dupa ce formeaza radacini, toamna sau primavara, se transfera/planteaza pe locul definitiv in randuri. Distanta dintre o tufa si alta trebuie sa fie de aproximativ 25 cm iar cea dintre un rand si altul de 40 cm.

Frunzele de tarhon pot fi folosite si in timpul iernii insa numai daca sunt uscate si pastrate in conditii igienice.
 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic

    In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Sufleu de legume

    Un sufleu de legume potrivit pentru zilele reci.

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • De ce sa bem sucuri naturale de fructe si legume

    Cand vine vorba de sucurile din fructe si legume o regula este esentiala: trebuie baute cat mai repede, imediat ce au fost preparate