Lintea si nutrientii acesteia

 Lintea (Lens culinaris) face parte din familia Fabaceae, planta fiind cultivata pentru semintele sale, care sunt cuprinse in pastaie.

Lintea este una dintre cele mai vechi legume cultivate alaturi de grau, orz, mazare si in si se crede ca a fost cultivata prima data in Asia de Sud-Vest si Siria de Nord. Exista dovezi arheologice privind cultivarea lintei sub forma de seminte ce dateaza inca din 6000 i. Hr. si au fost gasite in mormintele egiptene datand din 2400 i. Hr.

Denumirea botanica provine de la asemanarea acesteia cu forma de lentila a ochiului.

Toate componentele acestei plante - radacina alba, tulpina cu frunze, florile si semintele - au utilizare in medicina chineza.

Lintea este o leguma comuna, gasita in multe feluri de mancare si serveste bine in combinarea cu alte alimente. Supele, salatele si mancarurile preparate cu aceasta leguma ne furnizeaza un numar mare de substante nutritive si proprietati uimitoare.

Lintea este bogata in vitaminele A, C, E, K, acid pantotenic, fier, proteine, fosfor, cupru, carbohidrati, calciu, magneziu, seleniu, zinc, acid folic, fibre dietetice, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, aminoacizi si multe altele.

Iata cateva din avantajele folosirii lintei intr-o dieta sanatoasa:

- promoveaza vasele de sange si o inima sanatoasa;

- protejeaza impotriva radicalilor liberi;

- scade colesterolul;

- mentine nivelurile normale de zahar din sange;

- previne tulburarile digestive, precum constipatia ori sindromul de colon iritabil;

Lintea mai are si urmatoarele proprietati:

- poate actiona ca un antidepresiv, in sensul cresterii bunei dispozitii;

- reprezinta un ajutor benefic pentru somn;

- este amplificatoare de energie;

- contribuie la rezistenta osoasa;

Pacientii cu anemie sau cei suferinzi de boala Alzheimer pot incetini progresia bolii prin adaugarea lintei in dieta lor.

Lintea cufundata in apa fierbinte este mai usor de digerat.

Exista multe soiuri de linte cultivate si consumate in intreaga lume, cele mai frecvente fiind cele trei tipuri folosite la gatit - maro, portocaliu si verde.

Un avantaj al sau este acela ca nu are nevoie de inmuiere. Daca tineti in apa boabele de linte timp de cateva ore, acest fapt va reduce timpul de gatit cu aproximativ jumatate.

Inainte de a incepe gatitul propriu-zis al lintei, se recomanda sa fie clatita in apa rece, pentru a elimina toate impuritatile.

Dupa toate beneficiile enumerate, rezulta ca lintea constituie o sursa puternica de imbunatatire a sanatatii organismului nostru. Aceasta mai este si simbol al abundentei, al starii de bine si al prosperitatii.

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume pentru o dieta bogata in fibre

    Esentiale pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, fibrele dietetice ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, fac sa apara mai repede senzatia de satietate (si ca aceasta sa dureze mai mult) si ajuta intregul organism sa fie mai sanatos si sa se simta mai bine.

  • Dieta alcalina – sanatate si vitalitate

    Prin schimbarea alimentatiei si introducerea in meniul zilnic a cat mai multor legume si fructe alcaline organismul capata mai multe energie si vitalitate, pierde in mod natural si sanatos din greutate, reduce simptomele unor boli cronice si, in ansamblu, creste calitatea vietii

  • Reteta de linte rosie cu orez

    Evaluate din perspectiva valorii nutritive si a proprietatilor, lintea si orezul sunt doua alimente “minune” aflate la indemana oricui. De fiecare data cand sunt servite cele doua ingrediente isi revarsa cu aceesi generozitate beneficiile.

  • Ciocolata de casa

    Ravnita de foarte multe persoane si cunoscuta pentru gustul sau minunat, ciocolata face parte din dulciurile nelipsite ale unui desert simplu, savurat in orice moment al zilei. Studiile de cercetare realizate cu privire la ciocolata si consumul acesteia releva faptul ca aceasta contine mai multi compusi bioactivi, care promoveaza vigilenta si starea de bine si reduce durerea.

  • Amenajarea gradinii: jocul creativ cu plante, culori si forme

    Meditereanean sau asiatic? Contrastant sau nu? In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi raspunzand la cele mai frecvente intrebari cu privire la amenajarea corespunzatoare a gradinii si la ce se poarta in acest domeniu


Warning: fopen(cache/eea64e7ef913805981ad1f3136debccd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139