Maslinele in alimentatie

 

 Pe plan mondial se produc anual 860.000 tone de masline si peste 1.600.000 tone de ulei de masline. Fructele proaspete sunt foarte amare, iar pentru a schimba gustul sunt marinate in apa sarata sau pur si simplu acoperite cu sare pret de mai multe saptamani.

 

Un alt proces, care dateaza din epoca romana, este de a spala fructele intr-o solutie de lesie inainte de marinare. Dupa ce gustul amar dispare, maslinele pot fi preparate in nenumarate feluri, si fiecare sat din zona mediterana are retetele sale. Maslinele pot fi marinate cu diverse arome, pot fi incluse in mii de retete, iar pietele din Grecia si nu numai ofera curiosilor zeci de specialitati traditionale.

 

Uleiul de masline, preferatul bucatarilor care pun inainte de orice calitatea, are mai multe grade de puritate, in functie de metoda de prelucrare.

 

Uleiul "extra virgin", pur, este extras prin presarea la rece a fructului, avand o culoare limpede, cu tente galben-verzui si o aroma puternica. A doua presare, la temperatura ridicata da un ulei numit pur si simplu "ulei de masline virgin", cu o puritate scazuta. Presarile ulterioare ale acelorasi fructe dau un ulei slab calitativ, numit "ulei de masline rafinat", pentru ca este necesara o prelucrare suplimentara.

 

Maslinul a fost folosit in medicina inca din perioada antica. In afara uleiului si fructelor, erau folosite atat coaja arbustului cat si frunzele, pentru tratarea febrei, racelilor si chiar a malariei.

 

Si frunzele sunt la fel de amare ca fructul, datorita oleuropeinului, care s-a dovedit ca avand calitati curative deosebite. Acest compus a fost identificat pentru prima oara in 1900, dar abia in 1962 un cercetator italian a studiat in amanunt efectele acestuia asupra animalelor, dovedindu-se ca este foarte folositor in tratarea problemelor cardiace, intestinale si chiar a tensiunii.

 

Un compus al oleuropeinului, acidul elenolic, are un rol important in combaterea bacteriilor si parazitilor. Din pacate, in pofida calitatilor excelente, studiile au aratat ca substanta nu este foarte eficienta in tratarea bolilor.

 

Extractul din frunze de maslin, odata introdus in corp, se descompunea si intra in sange, ceea ce ii reducea eficacitatea. Dupa cercetari si experimente, aceasta problema avea sa fie rezolvata.

 

Extractul este astazi folosit impotriva colesterolului, diabetului, problemelor cardiace si circulatorii. Pentru cei care prefera variantele naturale, o cura de masline si ulei de masline, dar si de decoct de frunza de maslin, este perfecta. Daca in alte tari bolile de inima reprezinta o problema majora, in buna parte datorata grasimilor folosite in alimentatie, in Grecia - unde 90 la suta din grasimile consumate  reprezinta uleiul de masline - bolile de inima sunt foarte rare.

 

gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar si lapte de cocos

    Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.

  • Patru beneficii ale uleiului de nuca

    Daca in trecut era privit mai curand ca o alegere excentrica, uleiul de nuca ofera o doza serioasa de antioxidanti, cupru, magneziu, ajuta la detoxifierea intregului organism si la mentinerea starii de sanatate, este usor de introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de supliment alimentar.

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Pene cu legume si sos provensal

    Introduse in alimentatie cu moderatie, pastele aduc doar beneficii, atat prin gust cat si prin calitatile nutritive.

  • Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post

    Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.


Warning: fopen(cache/6a23fd21c94de2e98bd7f35195b6ce6a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139