Medicina alternativa naturista

In spiritul naturalului, este imposibil sa nu consacram cateva randuri medicinei si tera­piilor alternative, calificate drept medicina natu­rista - in opozitie cu medicina traditionala, care se ba­zeaza mult prea des (si prea exclusiv) pe folosirea medicamentelor pentru calmarea sau vindecarea indispozitiilor, durerilor si bolilor.

 

Nu contestam faptul ca medicina traditionala poate sa ne foloseasca - bine practicata, ea este de nein­locuit -, dar ea are, in unele cazuri, lipsuri, daca nu chiar limite. Medicina naturista pre­zinta avan­tajul de a interveni in planul preventiv, un aspect prea des neglijat, chiar de-a dreptul omis de catre medicina traditionala.

 

Aceste tipuri de medicina alternativa sunt in mare parte bazate pe o cultura si pe cunostinte an­cestrale, care au traversat secolele si chiar mileniile; ele au tendinta de a face apel la spiritul naturii, si prin aceasta se in­scriu perfect in interiorul legilor universale ale sanatatii. Pentru a ne asigura de ade­varatele lor binefaceri asupra organismului nostru se impune sa consultam specialistii in materie si sa ne ferim de sarlatanii care, din nefericire, sunt destul de numerosi.

 

Dar care sunt aceste tipuri de medicina si ce pot face ele pentru noi? Iata o scurta prezentare:

 

ACUPUNCTURA

De origine chineza, acupunctura avea altadata ca scop principal favorizarea circulatiei energiei in intregul corp. Astazi, ea este mult utilizata ca tehnica impotriva durerilor si pentru a scapa corpul de di­ferite de­pendente. Este o terapie usoara si naturala, care consta in introducerea unor ace fine chiar in punc­tele de energie, numite meridiane.

 

AROMOTERAPIA

Aromoterapia consta in punerea in slujba sa­na­tatii mirosurile degajate de plante si de flori. In functie de calitatile lor, acestea din urma pot aduce un sprijin sanatatii in diferite moduri. Anumite esente sunt recunoscute pentru puterea lor relaxanta, in timp ce altele stimuleaza sau actioneaza direct asupra anumitor sisteme, precum caile respiratorii.

 

CHiroterapia

Lucrand la nivelul vertebrelor, chiroterapeutul inlatura nenumaratele dureri de spate, de gat si diferite in­dispozitii, printre care si migrenele. Acestea sunt principalele motive pentru care este consultat un astfel de practicant. Totusi, chirote­ra­peutii afirma ca pot interveni si pe alte planuri. Prin diversele manevre pe care le fac, ei sustin ca pot actiona asupra sistemului imunitar pen­tru a-l intari.

 

Homeopatia

Homeopatia se bazeaza pe diluarea la maxi­mum a unor substante complet naturale. Admi­nis­trate pacientului, aceste doze infinitezimale ajuta la tratarea di­ver­selor tipuri de maladii. Campul de ac­tiune al homeo­patiei este vast; el cuprinde afec­tiuni cutanate, dar si migrene sau otite, chiar si pro­bleme de natura ginecologica. Desi  medicamentele homeo­patice se pot obtine din farmacie, este de pre­ferat sa consultam, in prealabil, un medic homeopat.

 

Naturopatia

Naturopatia grupeaza mai multe tehnici, care pot varia de la un naturopat la altul. Ea face apel la fitoterapie, la acupunctura, la trata­mente nutritio­niste, la masaje si la homeopatie.

 

OSTEOPATIA

Osteopatia este o stiinta care se bazeaza pe manipulari precise ale corpului pentru a-l readuce intr-o stare buna. Mult mai blanda decat chiro­te­rapia, osteopatia isi extinde campul de actiune mult mai departe de coloana vertebrala, pentru a zabovi asupra tuturor partilor corpului. Aceasta tehnica este indicata mai ales pentru a trata problemele de ordin musculo-scheletic si poate interveni in mod eficient in anumite cazuri de tulburari ale sistemului nervos.

 

FITOTERAPIA

Aceasta medicina ''usoara'' exploateaza pro­prie­tatile medicinale ale plantelor. Fitoterapeutii pro­fe­sionisti se intereseaza atat de cauza unei boli, cat si de prevenirea ei.

Articole asemănătoare

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Porumbarul in tratamentele naturiste

    Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului

  • Sulfina in tratamentele naturiste

    Sub forma de infuzie este folosita de foarte multa vreme ca o alternativa naturista pentru linistirea durerilor usoare, pentru a trata sau preveni diverse afectiuni cronice sau pentru un somn mai linistit, iar florile sale uscate sub utilizate adesea pentru parfumul lor placut, dulce si odihnitor.

  • Patru plante aromatice si beneficiile pentru sanatate

    Mararul poate fi utilizat in medicina alternativa (sau pur si simplu introducandu-l in retete) pentru a combate indigestia si constipatia, pentru a calma sistemul nervos central si a ne ajuta sa avem un somn mai odihnitor si mai linistit, pentru un sistem imunitar mai puternic, dar si atunci cand ne dorim sa avem oase mai tinere si mai rezistente.


Warning: fopen(cache/a3b374045b9edfbef7e35acfb23fb1d3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139