Nucile, fructe cu durata lunga de pastrare

Alaturi de merele si perele de iarna, nucile se numara printre fructele cu durata lunga de pastrare fiind o sursa de nutrienti indispensabila in perioada rece care va urma. Daca sunt depozitate in conditii corespunzatoare acestea pot fi consumate chiar si dupa 230-250 zile fara a-si pierde proprietatile biochimice si organoleptice. 

Nucile sunt printre cele mai importante surse de proteine vegetale si contin fibre, vitamina B, vitamina E, magneziu si foarte multi antioxidanti. Nucile in general au un nivel ridicat de grasimi monosaturate si polinesaturate (acizi grasi omega 3) care s-au dovedit eficiente in scaderea colesterolului rau din organism.

Comparativ cu alte fructe cu coaja lemnoasa nucile se mandresc cu o cantitate mai ridicata de acizi grasi omega 3.   Acest fapt le plaseaza printre alimentele capabile sa reduca riscul aparitiei anumitor afectiuni ale inimii. Concluziile cercetarilor moderne efectuate in mai multe puncte importante de pe glob converg catre acest rezultat surprinzator.

Putini stiu ca banalul miez de nuca are efect energizant si nu trebuie consumat in cantitati mari pentru a se obtine beneficii semnificative. Din potriva, se impune un consum moderat de nuci pentru ca excesul aduce totul in defavoarea organismului nostru.

Nucile ofera protectie sistemului cardiovascular, imbunatateste functiile mentale si are efect antiinflamator. De asemenea, nucile contin acid elagic, un compus antioxidant cu proprietati de prevenire a cancerului care ajuta si la buna functionare a sistemului imunitar. Pot fi consumate simple sau usor prajite in diferite combinatii la desert. Pentru cele mai bune rezultate se va urmari integrarea lor intr-un regim alimentar cat mai diversificat.   

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Smoothie de vara cu fructe goji si lapte de migdale

    O bautura sanatoasa, cu putine calorii, gust placut si aromat, cu note picante de ghimbir si cele dulci-acrisoare de goji, o alegere naturala ce poate inlocui un suc acidulat.

  • Cinci fructe pentru un plus de energie

    Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.

  • Paste cu sos aromat de vanilie si nectarine

    Un desert pe care sa il pregatiti dupa o zi agitata de munca poate fi reteta de paste cu sos aromat de vanilie si nectarine.

  • Briose de casa cu kiwi, boabe de struguri si frisca

    Preferate la o ceasca de cafea sau la o ciocolata calda, briosele se realizeaza foarte usor. Va propunem sa incercati reteta de briose de casa cu kiwi, boabe de struguri si frisca.


Warning: fopen(cache/192d6c5e969401dcee5c06cc7c6f6aeb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139