Peltea de gutui

Ingrediente: 1 kg gutui, 1 kg zahar, 1 l zeama in care au fiert gutuile, vanilie. Preparare: Aceasta peltea se poate face din gutui intregi sau numai din cojile si mijlocul lor care au ramas de la alte preparate (dulceata etc.). Aceasta parte din fruct (mijlocul cu simburii care contin mai multa pectina), fiind foarte tare, niciodata nu se intrebuinteaza pentru altceva; de aceea, este pacat sa se arunce, ori de cite ori, se iveste ocazia, deoarece se poate folosi la prepararea unui jeleu gustos. Pentru a obtine culoarea roz se pune la 1 kg gutui, 1 kg mere rosii ionatan sau alte mere cu coaja rosie. Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules; apoi, se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si simburii; la fel si merele rosii. Se fierb impreuna, intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pina cind se moaie bine, fara sa se amestece, ca sa nu se tulbure zeama. Dupa aceea, se desarta intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata deasupra.Lichidul rezultat se cintareste. La 1 l lichid se pune 1 kg zahar. Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cind se leaga ca pentru serbet. Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita). Se poate lega mai putin, numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de sirop bine legat, una linga alta). Aceasta peltea se va inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc. Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner din metal; se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga. Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cit a fost de legat.

Articole asemănătoare

  • Crimson and Gold - un gutui japonez plin de culoare

    O varietate de gutui japonez care surprinde placut prin florile sale de culoare rosie, mari, cu textura catifelata, Crimson and Gold poate fi o alegere buna daca vreti un arbust decorativ cu aspect exotic, nu foarte mare si care poate fi ingrijit usor.

  • Compot gustos de gutui pentru sezonul rece

    Daca va ganditi ce sucuri naturale si gustoase sa mai preparati, va dam o idee si anume: compot gustos de gutui, pe care il puteti pastra si pentru iarna.

  • Mancare simpla de gutui

    O reteta potrivita pentru masa de pranz poate fi mancarea simpla de gutui. Bogata in acid citric si vitamine, gutuia este eficienta in afectiunile digestive.

  • Delicii de toamna. Jeleu de gutui cu mere

    Odata cu venirea toamnei, ne bucuram si de roadele pe care aceasta ni le ofera. De exemplu, unele dintre fructele ravnite ale toamnei sunt gutuile. Pentru a beneficia de parfumul lor deosebit, va recomandam sa preparati reteta de jeleu de gutui cu mere.

  • Compot de gutui

    Ingrediente: 4 kg gutui, 1 kg zahar, cca 4 l apa, 1/2 baton vanilie…


Warning: fopen(cache/e70057e712cb9d3739e2e9dd509666cd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139