Reteta gustoasa de caltabos

 
Numiti in unele zone cartabos, chisca sau calbaj, caltabosii sunt carnati preparati de regula la taierea porcului, din maruntaiele acestuia fierte si tocate. Se consuma proaspeti sau afumati. Compozitia difera de la o zona la alta si poate contine sau nu orez ori bucatele de slanina.

Ingrediente:
1 kg carne (ceafa de porc)
1 kg ficat
inima
plamani
300 gr ceapa
100 gr orez
sare 
cimbru 
piper macinat
mate

Mod de preparare
Se pun la fiert ficatul, inima si plamanii iar carnea se fierbe separat. Ceapa se taie marunt si se caleste in untura.

Orezul ales si spalat se pune la fiert si se fierbe pana se umfla, dupa care se scurge si se clateste cu apa rece.

Se trec prin masina de tocat carnea si organele dupa ce s-au fiert. La compozitia obtinuta adaugam orezul, ceapa calita si condimentele. Amestecam bine. Cu compozitia obtinuta se umplu matele, dar pentru aceasta, la masina de tocat carne (fara cutit si sita) se adapteaza o palnie de umplut carnati. Se trage tot matul pe palnie, lasandu-se  capatul legat putin afara.

Umplerea se face fara sa indesam, legandu-se din loc in loc. Se pun in apa si se fierb la foc mic, fara sa clocoteasca, cca 35-40 minute. In timpul fierberii se inteapa cu o scobitoare din loc in loc. Caltabosii sunt fierti atunci cand la intepare iese zeama albicioasa. Dupa fierbere se pun la zvantat si apoi 3-4 ore la presa. Dupa aceea se dau  5-6 ore la fum

Sursa foto: ecuisine.ro

I. C.

Articole asemănătoare